Tribute zenekarok fesztiválja a Monostori Erődben

Tribute zenekarok fesztiválja

Tribute zenekarok első "bentlakásos" fesztiválját tartják mától a dél-komáromi Monostori Erőd falai között.

Békési Róbert elmondta, hogy a háromnapos programon összesen 15 zenekar lép fel, főként keményebb rockzene képviselői. A tribute zenekarok működésükkel egy ismert együttes vagy zenész előtt tisztelegnek úgy, hogy az illető előadó dalait játsszák, gyakran a külsőségeket is megjelenítve.

A tribute együttesek névválasztásukkal is kifejezik példaképük iránti tiszteletüket. Komáromban fellép többek között a KisCipő zenekar, a Bond Jovi, az Iron Maidnem, a Kiss Forever Band, a Doors Emlékzenekar és a Sabbath Szombat.

Magyarországon 1992-ben alakult az első emlékzenekar a Doors előtt tisztelegve, később egyre több külföldi és hazai könnyűzenei formációnak lett tribute zenekara. Köreikben az elismertséget jelzi, ha zenei pályafutásuk során szorosabb kapcsolatba kerülnek az eredeti előadókkal.

A komáromi fellépők közül például a Kiss Forevernek saját lemeze lett, rendszeres németországi turnéik után felkerültek az ottani Kiss-rajongók által összeállított lemezre, játszottak a Kiss dobosával és 1997-ben megjelenhettek a Kiss európai turnéját ismertető sajtótájékoztatón.

A szintén színpadra lépő Cry Free a Deep Purple kedvenc emlékzenekara címmel büszkélkedhet, 2001 óta turnéznak a világban a DP védjegynek számító 50 éves és 200 kilós Hammond-orgonával, illetve az eredetihez megszólalásig hasonlító énekhangokkal. Az eredeti Deep Purple együttes tagjai is többször kérték már a Cry Free segítségét, ha szólókoncertjeik alkalmával kísérőzenekarra volt szükségük.

A fesztivál teljes programja megtalálható a honlapukon.

ATEMPO.sk
forrás: MTI