Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén - nézd meg az előadását

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén - nézd meg az előadását

A Magyarországot képviselő Bencze Máté szaxofonos bejutott a csütörtöki döntőbe a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében Edinburghben.

A szombati és a vasárnapi elődöntőkben összesen 18 zenész versenyzett. A magyar induló szombaton zenélt, az öt finalistát a vasárnapi elődöntők után jelentették be.

A 18 éves, debreceni születésű zenész a három részre bontott szombati elődöntő harmadik etapjában mutatta be tudását az edinburgh-i Usher Hallban. Műsorában Jules Demersseman Fantasie, J. S. Bach g-moll szonáta és Pedro Iturralde Kis csárda című műve szerepelt.

 

 

A vasárnap éjjel kihirdetett eredmény szerint a csütörtöki döntőben a magyar zenész mellett az orosz Ivan Besszonov, a norvég Birgitta Elisa Oftestad, a cseh Indi Stivín és a szlovén Nikola Pajanovic mérkőzhet meg a győzelemért.

Bencze Máté az augusztus 23-i döntőben Jacques Ibert Concertino da camera című művét fogja bemutatni a zsűri előtt. A verseny végső győztese a trófea mellett 7000 euróval is gazdagodik, emellett a következő szezonban a BBC Skót Szimfonikus Zenekarával léphet fel.

Bencze Máté felkészítő tanára Linzenbold Gábor volt, mellette Richter Edit zongoraművész, zongorakísérője is aktívan segítette. A fiatal zenész az elmúlt években számos versenyen szerepelt jól és a közmédiában látható Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató műsor 2017-es és 2018-as évadába is bekerült. Az edinburgh-i versenyen való indulás jogát is itt nyerte el az MTVA különdíjaként.

A Fiatal Zenészek Eurovíziója (Eurovision Young Musicians) kétévente megtartott hangverseny az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) aktív tagállamai között. A fesztivál keretében minden részt vevő ország benevez egy fiatal zenészt, aki élő adásban előad egy zeneművet, majd szakmai zsűri dönt a győztesről. A megmérettetést 1982-es kezdése óta minden második évben megtartották. Európa nagy részén közvetítik, elsősorban a részt vevő országok.

Magyarország eddig ötször szerepelt a versenyen, először 1992-ben. Az ötből négy versenyzőnek sikerült kvalifikáltatnia magát a döntőbe, közülük az eddigi legjobb eredményt Devich Gergely érte el, ő 2014-ben a 3. helyen végzett a kölni versenyen. A legutóbbi, 2016-os verseny a lengyel Lukasz Dyczko győzelmével zárult, aki egy szaxofon-versenyművet adott elő.

ATEMPO.sk / MTI