Ők a 2018-as év Prima Primissima jelöltjei

Prima Primissima

Nyilvánosságra hozták a 2018. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét.

Idén már tizenhatodik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat, amelyre tavaly óta határon túli magánszemélyek, illetve alkotóközösségek is jelölést kaphatnak.

A Prima Primissima díj küldetése a kezdetektől fogva a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismerése, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek kitüntetése.

Az idei Prima Primissima díjátadó egyben Demján Sándor, a díj alapítója emléke előtti tisztelgés is, aki 2013 óta finanszírozta a Közönségdíjat, és bár az idei évi díjátadón már nem lehet jelen, a 2018-as elismerést még az ő támogatásával adják át.

A díj struktúrája idén sem változott: továbbra is tíz kategóriában hirdetnek "kiválóságokat". Minden kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese. A Junior Prima díjak a fiataloknak jelentenek biztatást és anyagi segítséget, míg a megyei Prima díjak a helyi kiválóságokat ismeri el. A Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forintot vehetnek át a díj mellé, a Junior Prima díj 2 millió, a megyei Prima díj pedig 1 millió forint jutalommal jár.

A közönségdíjas jelölt személye idén is SMS-szavazással dől el. Szavazni szeptember vége és december eleje között lehet. A közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb. A szavazás részletei a www.primaprimissima.hu weboldalon és a Prima Primissima Facebook-oldalán lesz elérhető.

Az idei díjazottakkal együtt immár 480-an részesülhetnek az elismerésben. A kiválóságok alkotómunkáját, tehetségük fejlesztését eddig összesen 4 milliárd forinttal támogatta a Prima Primissima Alapítvány.

Magyar irodalom kategóriában Bertók László költő, író; Görgey Gábor író, költő és Vári Attila író, költő, míg a magyar színházművészet kategóriában Székely Gábor rendező, Szirtes Ági színész és Venczel Vera színész kapott jelölést.

A magyar képzőművészet jelöltjei Katona Szabó Erzsébet textilművész, Korniss Péter fotográfus, fotóriporter és Maurer Dóra képzőművész lettek, a magyar tudomány kategóriában pedig Frei Zsolt asztrofizikus, Hamza Gábor jogtudós, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja és Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi tanár közül választják meg az idei Prima Primissimát.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában "A zene mindenkié" Egyesületet; Falus Iván pedagógust, egyetemi tanárt és L. Ritók Nóra pedagógust jelölték, míg a magyar építészet kategóriában Nagy Csaba építész; Potzner Ferenc építész, művészettörténész és Tokár György építész szerepel a jelöltek között.

A magyar sajtó kategória jelöltjei Bősze Ádám műsorvezető, zenetörténész; a Portfolio.hu gazdasági hírportál és a Rubicon történelmi folyóirat; a magyar sport kiválóságai közül Kozák Danuta kajakozó; Magyar Zoltán tornász és Vereczkei Zsolt úszó kapott jelölést.

A Kallós Zoltán Alapítvány Válaszút; Kiss János balettművész és a Vujicsics Együttes a magyar népművészet, közművelődés kategória díjáért versenghetnek, a magyar zeneművészet kategóriában pedig Dresch Mihály dzsesszzenész, Fischer Ádám karmester és Várjon Dénes zongoraművész közül kerül ki a Prima Primissima.

 

A jelöltek

Magyar zeneművészet

Dresch Mihály dzsessz zenész
Fischer Ádám karmester
Várjon Dénes zongoraművész

Magyar népművészet és közművelődés

Kallós Zoltán Alapítvány – Válaszút
Kiss János balettművész
Vujicsics Együttes

Magyar irodalom

Bertók László költő, író
Görgey Gábor író, költő
Vári Attila író, költő

Magyar színház- és filmművészet

Székely Gábor rendező
Szirtes Ági színész
Venczel Vera színművész

Magyar képzőművészet

Katona Szabó Erzsébet textilművész
Korniss Péter fotográfus, fotóriporter
Maurer Dóra képzőművész, professzor Emerita

Magyar tudomány

Dr. Frei Zsolt asztrofizikus
Dr. Hamza Gábor jogtudós, egyetemi tanár, MTA rendes tagja
Dr. Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi tanár

Magyar oktatás és köznevelés

„A zene mindenkié” Egyesület
Prof. Dr. Falus Iván pedagógus, egyetemi tanár
L. Ritók Nóra pedagógus

Magyar építészet és építőművészet

Nagy Csaba építész
Potzner Ferenc építész, művészettörténész
Tokár György építész

Magyar sajtó

Bősze Ádám műsorvezető, zenetörténész
Portfolio.hu gazdasági hírportál
Rubicon történelmi folyóirat

Magyar sport

Kozák Danuta kajakozó
Dr. Magyar Zoltán tornász
Vereczkei Zsolt úszó

ATEMPO.sk / MTI