Szvorák Katalin énekművész Európai Polgár díjat kapott

Átadták az Európai Polgár díjakat Budapesten a magyar kitüntetetteknek: a felvidéki származású Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművésznek, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE), és Varga Erika divattervezőnek, a Romani Design alapítójának.

Lővei Andrea, az Európai Parlament (EP) magyarországi kapcsolattartó irodájának vezetője elmondta, az EP által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

 

Szvorák Katalin

 

Az elmúlt években a díjazottak között volt Böjte Csaba ferences szerzetes, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, valamint a a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok is.

Szvorák Katalint Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző méltatta, a beszédet Kudlik Júlia, a Magyar Televízió örökös tagja olvasta fel. Szörényi Levente kiemelte, Szvorák Katalinnak eddig mintegy 3700 koncertje volt három kontinens 40 országában, elsőként készített gyerekeknek szóló népdallemezt, és CD-t jelentetett meg az agyvérzéses betegek gyógyulásáért is.

Szvorák Katalint Szájer József európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra. Szájer József a művészt igazi európai polgárnak nevezte, mivel európaiként tiszteli nemzetét, büszke rá, hogy része egy közösségnek, tartozik valahová, polgárként pedig egész nemzetének közösségét és múltját magában hordozza a népdal által.

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenéjében egyesíti az egyházi dallamokat a magyar népdalokkal. Művészi tevékenységével az európaiságot, az együvé tartozást énekszóval fejezi ki. Zeneakadémista növendékeivel egy teljes Közép-Európát átszelő, eredeti nyelveken megszólaltatott albumot is kiadott.

A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról. Az elismerésben részesülők mindegyike meghívást kap az októberi brüsszeli díjátadóra is.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Soós Lajos