Sziget - napi ajánló – Harmadik nap a Históriával

Ma lép fel a fesztiválon Skrillex, a Placebo, az Imagine Dragons, Jake Bugg, Tom Odell, Miles Kane és a Clean Bandit, de rajtuk kívül világszínvonalú hazai produkciókat is láthattok ma, szerte Csodaországban. Szlovákiából láthatjuk a naszvadi História zenekart és a Peter Lipa Bandet is.

Délután négykor egy őrjítően fiatal, kivételes tehetségű brit, énekes, gitáros és dalszerző, Jake Bugg megnyerő, közvetlen, őszinte és egyedi folk rockjával talál rajtunk fogást a Pop-Rock Nagyszínpadon. Mr. Buggot a sikert sikerre halmozó amerikai alternatív rockzenekar, az Imagine Dragons váltja a színpadon: az ő atmoszférikus zenéjük szolidan ünnepélyes, fenséges és romantikus, alkotóik őszinte szenvedélyéből és végtelen profizmusából nyeri erejét. Az utóbbi időben milliók kattantak rá az általuk közvetített hangulatokra, munkáik nemcsak a közönséget, hanem a kritikusokat is meggyőzte, félelmetes eladásokat produkáltak és elérték, hogy a legjobb koncertzenekarok között szerepeljenek. 17.45-kor foglalják el a Sziget legnagyobb fellépőhelyszínét, majd este hétkor fél órás zászlókarnevál következik, a Placebo 19.30-as bevonulása előtt. Brian Molko elpusztíthatatlan együttesét egyetlen Szigetlakónak sem kell bemutatni: az alternatív kultúra zenei szabásmintáit két évtizede meghatározó zenekar egyike azon kevés, hazánkba visszajáró előadóknak, akiket imád mindenki, aki legalább egyszer eljött eltöltött a Szigetre. A Placebo és magyar közönsége közötti szerelem nem egyoldalú kapcsolat, hanem kölcsönös szimpátián és rajongáson alapuló, bensőséges viszony; többször kiderült a nálunk megrendezett Placebo koncerteken, hogy a tíz milliós lemezeladási mutatókkal rendelkező londoni alakulatot ugyanolyan gyengéd érzelmek fűzik hozzánk, mint minket őhozzájuk. A fél tízkor fellépő Skrillex-nek új lesz a pálya, a legfiatalabb partygeneráció messiásaként bálványozott, többszörös Grammy-díjas előadónak először kell megmutatnia a Sziget legnagyobb fellépőhelyszínén tehetségét. Semmi kétség, a kaliforniai szuperhős könnyűszerrel lerombol minden akadályt, ami az őrületes buli útjába állhat…

Féktelen partyhangulat lesz ma a Sziget bulifellegvárában, a Colosseumban is, ahol déltől a hazai e-zene élvonalának legjobbjai váltják egymást a pultnál a szerdai nap egyetlen külföldi vendége, Joseph Capriati érkezése előtt. Fellép sorrendben; Roberto Traista, Mateo & Spirit, Reecoba, Gabor Kraft, Jay Lumen, Hot X, valamint Egbert csap össze Secret Cinemával Signore Capriati szettjét megelőzően, amely 02.00-kor indul útjára és egészen hajnali négyig, a SanFranciscoBeat napfelkeltét ünneplő partyjáig tart. Capriati a legkiválóbb techno DJ-ék és producerek egyike, aki Dél-Olaszországból indulva futott be világraszóló karriert. Elhivatott és profi előadó, az elektronika iránti szenvedélye mozgatja, és az, hogy minden körülmények között elkápráztassa közönségét impulzív, energikus és változatos programjával. A teljes hatás érdekében szívesen használ sötét, szédítő, ambientes vagy éppen legrejtettebb energiatartalékainkat mozgósító elemeket.

Szintén az elektronikára fogékony népeket szólítja meg az A38 Színpad programja hajnali egytől. Ekkor kezdődik a marokkói felmenőkkel rendelkező DJ-producer, az elmúlt pár évben páratlan nemzetközi sikereket elérő holland house mozgalom egyik élharcosának bulija. R3habtől Hugo Pierre Leclercq, ismertebb nevén Madeon, a nagy múlttal rendelkező, de a jelenben is népszerű, szenvedélyes-egészséges függőségben tartó francia electro house utánpótlásának ígéretes, technikás játékosa veszi át a stafétát 02.30-kor, utána Andro szettjére pörögve üdvözölhetjük a másnapot. Azelőtt, hogy az elektronika venné át az irányítást a helyszínen, már kora délután fél öttől lesznek koncertek. Első körben a belga indie pop együttes, a Girls in Hawaii öbbnyire lassú tempójú és alapvetően melankolikus, mégis varázslatos indie popja kényezteti az érzékszerveinket, majd Robbie Furze és Vicky Jean Smith leginkább a noise pop műfajába sorolható duója kavarja fel a lelkeket, 19:50-től pedig Tom Odell dalaitól vetkőzhetjük le, nemcsak a gátlásainkat. Odell hangja és tehetsége egyedülálló, zongoratudása páratlan, számai szenvedélyesek, romantikusak, vonzerejük ellenállhatatlan, akárcsak szerzőjüké. Nem kenyere a giccs vagy a túlzott pompa, nem mesterséges hangulatokkal és hangulatokkal játszik, egyszerűen magával ragadó és ízléses számokat ír, előadói képességei pedig több mint meggyőzőek. Utána a Corallal, a Zutons-szal és az Arctic Monkeys-zal együtt turnézó Miles Kane veszi át az irányítást, míg fél tizenkettőkor a négy fiatal és tehetséges zenész alkotta Clean Bandit formáció megkapó folkos-neoromantikus-elektronikus zenéi igézik meg a jelenlévőket.

Szerdán a Világfalu Színpadon délután négytől a csendes-óceáni térség déli részéről származó Cornerstone Roots tiszteleg a jamaikai raggae zene előtt, egy órával később a huszadik század első felének kelet-európai jiddis menyegzőinek hangulatába kóstolhatunk bele Izrael legnépszerűbb klezmer együttese, az Oy Division jóvoltából, 18:30-tól az elbűvölő argentin énekesnő, La Yegros csavar minket az ujja köré egy kis chamaméttal és cumbiával, fél tíztől tizenegyig pedig az egyik legrégebbi nyugat-afrikai hangszer, a lant ősének tekinthető ngoni mestere, Bassekou Kouyate teszi tiszteletét a helyszínen zenekarával. A mai nap egyetlen hazai fellépője a Világfalu Színpadon a hazai roma folk egyik legrangosabb együttese, a Romengo, akik 23.30-kor kezdenek, de lelépésüket követően sem fogunk unatkozni, hiszen még hajnalig pakolja a lemezeket nekünk a nagyszerű világzene-DJ Click, Franciaországból.

Pár lépéssel arrébb, a Világfaluban ma is a szenegáli DJ Azou autentikus afro, latin és raggae zenéire oldódhattok fel öttől, este tizenegykor viszont már a Love Alliance-é lesz a főszerep, fél órával azelőtt, hogy a Cimbaland belekezdene játékába a Petőfi Rádió - VOLT Fesztivál Színpadon, ahol ma délután láthatjátok a Hangtapaszt, az Elefántot, Senát, este pedig a Random Tripet, a Heaven Street Sevent és a Vad Fruttikat. A helyszíni program a 14.00-tól 23.30-ig tartó idősávot fedi le sorrendben és aki ettől sem lakna jól, illetve számít neki a legkisebb is, az még részt vehet a Tesco Disco partyján hajnali fél egytől.

Nagyszerű programmal várja a blues és az ír zenék rajongóit az Oláh Andor emléke előtt tisztelgő helyszín, ahol többek között ma koncertezik naszvadi História zenekar, a Beaux Jaxon Qvartet, Török Ádám és a Mini, a Peter Lipa Band és a Mississipi Big Beat Charlie Fabert társaságában. Ígéretes fiatal szlovén, osztrák, német, olasz és belga előadók lépnek fel az Európa színpadon, ma olyan nevekkel találkozhattok a déltől este hatig tartó idősávban, mint a Raggalution, a Dubblestandart, a Salmo, Kid Simius és Gloria Boateng. Szerdától minden nap lesznek beszélgetős műsorok és filmvetítések a Magic Mirroron, sőt Táncdalfesztivál (ma 22:00-tól Aradszky Lászlóval) és varieté show is 23:30-tól.

Akik Linkin Park és Rolling Stones számokra akarnak zúzni élőben, keressék fel a Budapest Park Tribute színpadot, a nyugisabb időtöltésre vágyóknak viszont a Tábortűz és Homokozóban a helyük, nem is beszélve a Cökxpôn Chill Gardenről, ahol 0-24-ben lesznek zenés programok, míg a tábortűz csak 23.15-kor lobban be. Nagy party várható a Meex Snowattack Hüttében, 20:00-tól kezdődik a szeletelés, többek között Edo Denova és Metzker Viktória szettel, a Robur Soundsystem és Bisztróban pedig egyetlen percet sem kell eltöltenek zene nélkül, mert éjt nappallá téve pörögnek a helyszínen a DJ-k. A tartalmas szórakozás és kulturális feltöltődés jegyében látogassatok el a Fidelio Összművészeti Színpadhoz; a helyszínen délelőtt lehet minden nap tai chizni és jógázni, valamint kabaré, színházi és táncműsorok várnak rátok, ma például Laár Andrást láthatjátok, lesz Opera Sziget, a francia Kevin Jean és Nina Santes a The 36th Chamber című előadással készül, valamint éjféltől zenél az új-zélandi Thomas Oliver.

ATEMPO.sk
forrás: sziget.hu