Sziget - napi ajánló – Ötödik nap

Pénteken első osztályú nemzetközi produkciók hada követel magának figyelmet és nézősereget, csak néhány nevet kiemelve a sokaságból; ma lép fel a Korn, a Manic Street Preachers, a Klaxons, a Palma Violets, Kelis, Cee Lo Green és Miss Kittin, miközben minden helyszínen kirobbanó hazai előadók, bandák és DJ-k tesznek azért, hogy kihozzák a napból a maximumot.

 

Nem akármilyen, a német nyelvterületen toplistás, elmés és kritikus szövegeiről elhíresült hip-hop kollektíva csörtéjével indul a nap délután négykor a Pop-Rock Nagyszínpadon: a ma elsőként fellépő stuttgarti Die Fantastischen Vier másfél óráig osztja az észt, majd átadja a helyet a szuperhősi képességekkel megáldott előadónak 17.45-kor. Cee Lo Green, az ötszörös Grammy-díjas amerikai ikon slágergyáros dalszerző, kivételes hangú énekes, kreatív producer és filmcsillag, aki egyedi módon képes egymással társítani a hip-hop és a soul stílusjegyeit úgy, hogy ennek az ellenállhatatlan kohéziónak eredményeként karakteres, igényes, szexi és modern r&b zenék jöjjenek létre. A hétkor kezdődő buborékfújásig lesz ideje rá, hogy behálózzon minket, 19.30-kor viszont már a Manic Street Preachers veszi át az irányítást. 2009-ben a Sziget népe a walesi rockzenekar legerősebb dalaiból összeállított, felejthetetlen, életmű-összegző koncertjén vehetett részt, két évvel később pedig akkori aktuális albumukkal, a Postcards From A Young Mannel megmutatták, milyen nagyszerű érzés az, hogy bizonyos dolgok soha nem fognak megváltozni. Az ilyen felülírhatatlan igazságok közé tartozik, hogy a Tőke három kötetből áll, a Szovjetunió nem létezik többé, és az, hogy Nicky Wire-ék idei koncertje, akárcsak korábbi megmozdulásuk, megint az év egyik legizgalmasabb akciójának ígérkezik. Vörös díszeinket fél tízkor fekete kényszerzubbonyra cseréljük, amikor is a Korn tépi meg érzékszerveinket, igazolva, hogy hiába van húsz mögöttük, mindmáig az újkori metál kultúra legfontosabb zenekarának számítanak, olyan halhatatlan intézménynek és univerzális referenciapontnak, akiknek munkáira rajongók milliói és előadók generációi hivatkoznak.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Élőben hallhatjátok az A38-on az utóbbi idők legtökösebb és legígéretesebb bandáját, amely az utóbbi időben hírt adott magáról a szigetországban, rögtön az első körben 16:30-kor. A négy megalkuvást nem ismerő brit zenész alkotta Palma Violets zenéje, akárcsak stílusuk szabados, pimasz, nyers és faragatlan, kásás, szennyes és direktbe torzított gitárkarcolatokból áll össze, olyan egységképet mutatva, mint január 1-jén délelőtt a Soho legszűkebb sikátorai, melyen átsétálva még a legharcedzettebb P.I.L., Arctic Monkeys és Babyshambles rajongók gyomra is felkavarodik. Utánuk hatkor a szintén brit Band Of Skulls idéz meg baljós árnyakat és illékony tüneményeket, az éj leszálltakor pedig találkozhattok a fiatal detroiti énekesnővel és hip-hop istennővel, a megnyerő, ellenállhatatlan, szókimondó és vagány Angela Haze-zel, valamint a napjaink legmenőbb r'n'b énekesnői jegyzett amerikai dívával, Kelis-szel. Fél tizenkettőkor acid-rave-sci-fi punk-funkra váltunk és betekintést nyerünk a pszichedelikus rock'n'roll jövőjét meghatározó Klaxons tudományos-fantasztikus zenéibe, majd előbb Sandro Silva és a világot hosszú ideje mozgásban tartó, populáris és progresszív holland electro house mozgalom ismert alakja, Laidback Luke szettel nekünk Dave Martin 04.30-kor induló, hajnalköszöntő partyja előtt.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Már déltől várja a féktelen bulizásra kiéhezett Szigetlakókat Csodaország partyközpontja, a Colosseum, melynek pénteken két külföldi vendége lesz, Miss Kittin és a Mind Against formáció. Előbbi fellépő sokoldalú jelenség; énekesnő, dalszerző, elektronikus zenész és DJane, aki több mint két évtizede a nemzetközi e-zenei színtér közismert és ünnepelt szereplője. Hajnali kettőtől készül a fesztiválközönség meghódításra, mostani show-jának alapjait pedig minden bizonnyal aktuális albuma, a tavalyi Calling form the Stars fogja adni. Miss Kittin előtt éjféltől két Berlinben élő olasz titán a testvérpár Alessandro és Federici Fognini Mind Against néven futó, egyre nagyobb kritikai- és közönségsikereket arató techno és house projektjét ismerheti meg a Colosseum népe. Külföldi fellépőink előtt déltől sorrendben profi és technikás hazai elektronikus zenei produkciókat láthattok, úgy mint; Bohumil vs. Thomas Borza, Tolo vs. Klayman, James Cole vs. Pat Duff vs. Shabam, Davko, Gregory S aka Invoice. valamint Peter Matko aka Dandy, továbbá hajnalban még szettel Secret Factory is.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A Világfalu Színpadot délután ötkor a dán Sexican zenekar nyitja meg, akik a marichi, a polka, a Django Reinhardt-féle cigányzene, a szving, a betépett tengerész-keringő, a szörf- és az alternatív rock, valamint a tequila és a vér szerelmesei. Egy napra lebontva ma játszik a legtöbb magyar zenekar a Világfaluban: a Napra koncertje a Sexican után, azaz 18.30-kor, a Besh o droMé fél tízkor, míg a francia Latcho Drom zenészét, Christophe Lartilleux-t vendégül látó Parno Graszt koncerjte 23.30-tól. Utána a világjáró belga Gaetano Fabri DJ-zik, míg a Napra és a Besh odroM között a majdnem negyven éves múltra visszatekintő Canzoniere Grescanico Salentino jóvoltából ismerhetjük meg, milyen a salentinói görög kisebbség zenéje.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Akik afrikai és reggae tematikájú programokra kíváncsiak, feltétlenül legyenek ott a Világfaluban, ahol késő délutántól este tizenegyig a belga DJ Azou kever a pultnál, lelépését követően pedig a Riddim Colony táncoltatja meg az egybegyűlteket. Hasonlóan napfényes lesz a hangulat 18.30-kor a Petőfi Rádió - VOLT Fesztivál Színpadán, ahol a kérdéses időpontban az Ocho Macho örömzenéire mozdulhatunk rá és 20.10-kor a Ladánybene 27 lép fel. Utánuk tíz óra előtt pár perccel a Brains gyújtja be a rakétákat, majd az Alvin és a Mókusok ad unplugged koncertet, sőt a hajnali órákban még három fesztiválguru, DJ Fülöp, Lobenwein és Murak is megmutatja, mit tud a keverőpultnál, de nem ekkor érdemes érkezni a helyszínre, hanem már kora délután, hiszen kettőtől fél hétig olyan belevaló hazai produkciókat láthattok itt, mint a Show Your Otherside-é, Odetté vagy a Middlemist Redé.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A blues és ír zenék kedvelőit az Oláh Andor emléke előtt tisztelgő színpadnál ma délutántól egészen hajnali háromig várják a koncertek, fellép többek között a Jack Cannon Blues Band, Dorrey Lin Lyles és a Johnnie Shepprdn Band, Henrik Freischlader és a Muddy Shoes, hogy csak néhány nevet említsünk a bőséges napi kínálatból. Az Európa Színpad ajánlatai bőven felveszik a versenyt a blues-osokéval, a helyszínen pénteken ígéretes jövő előtt álló lengyel, ausztrál, német, olasz és holland zenekarokat láthattok, koncertezik a Fismoll, a Money for Rope, a Charity Children, a Diodato és az Amsterdam Klezmer Band. Ma sem maradnak el a filmvetítések a Magic Mirroron, ahol szokás szerint este tízkor indul a Táncdalfesztivál a Fresh vezetésével, 23.30-kor ismét varieté, hajnali egytől pedig party kifulladásig.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Doors, valamint Kispál és a Borz rajongókat vár pénteken a YouTube és a Budapest Park Tribute Színpada, a Tábortűznél Alexander Sarközi és Mátyus Csaba, illetve Hagymási Bence és Jacsó Miklós duói mellett a montenegrói General Rest In Peace és a francia petit pétalederose gondoskodik a jó hangulatról, a Cökxpôn Chill Gardenben a lazuláshoz kiváló zenei programok várnak, DJ-kel, zenemágusokkal és a nyugalom megzavarását elítélő szövetségeseikkel, a Meex Snowattack Hüttéjében a holland Clifford Living és Adam Toth társaságában lehet bulizni és ismerkedni, de már este nyolckor beindul itt a party, míg a Robur Soundsystem és Bisztró helyszínén szinte 0-24-ben tolják a király DJ-k. Nem feledkezzünk meg a Fidelio Kultúrzónáról sem, ahol ma Kőhalmi Zoltán és Pataki Balázs az ügyeletes stand-upos, láthatjuk 22.00-kor a Tünet Együttes: Közhely című előadását, valamint később a portugál-olasz felmenőkkel rendelkező énekesnő Stella Maná énekel hol szomorkásan, némi folkos beütéssel, hol vidámabban, a szerelemről, az életről és - természetesen - a sötét tengerről és óceánról.

aTEMPO.sk
forrás: sziget.hu