Sziget - napi ajánló – Hatodik nap

Szombaton itt a Prodigy, a Madness, a Crystal Fighters, a Wild Beasts, a Bombay Bicylce Club, Fedde Le Grand, Martin Buttrich vagy Guy Gerber, és megannyi kiváló hazai fesztiválcsináló.

 

Délután négykor a Bombay Bicycle Club feladata lesz, hogy elsőként bejátssza a Pop-Rock Nagyszínpadot. A négy londoni srácnak nem lesz könnyű dolga, de minden bizonnyal profin helytállnak majd, hiszen korábban már megméretették magukat a világ legjobb fellépőhelyszínein és legnagyobb fesztiváljain, megerősítve azt a bemutatkozó EP-jük, a The Boy I Used To Be megjelenésekor az NME kritikusa által felállított tételt, miszerint ők a legpengébb zenekar, amely Észak-Londonból valaha elindult. Jack Steadmanéket bő másfél órával később az egyik legaktuálisabb hip-hop formációja, a Punnany Massif váltja a színpadon: róluk sem túlzás állítani, hogy ők a műfajt képviselő legpengébb pécsi alakulat jelenleg. 19.00-kor Color Party lesz a helyszínen, fél órával később pedig őrületes skabuli veszi kezdetét a Madness celbrálásában. A fokozhatatlan továbbfokozása a Camden Town-i legendák lelépése után a The Prodigy tiszte lesz, tőlük nem is várunk mást, minthogy korábbi jelenéseiket is felülmúló, szédületes és megveszekedett show-val szegezzék rajongóikat a fesztivál legnagyobb színpada elé.

 

 

16.30-kor az első koncertet a Starlight Girls adja az A38 Színpadon. A brooklyni együttes zenéje mindazokat elvarázsolja, akiket vonz a retro-pop fíling, fogékonyak a tudatmódosító hatású gitárfutamok, zongorabetétek és fuvolaszólók gerjesztette pszichedéliára, bírják a trip-hoppal kacérkodó downtempo lüktetését. A Starlight Girls után fellépő, héttagú berlini zenekar, a BossHoss más hangulatokra fogékony közönséget szólít meg, azokat, akik a country trash punk rock szóösszetételből bármelyik fogalom külön-külön vagy együttesen vonz. 19.50-kor adják át a színpadot a Jagwar Mának. Az ő zenéjük a kényeztetésre és büntetésre vágyó hangulatfüggőknek lett kitalálva, hiperintelligens és elemien egyszerű, felszabadító és lehúzós, hipnotikus és földhöz ragadt, túlfűtött és rideg. Fél tizenkettőtől már a kifinomult, finom és alig kitapintható folk rockos beütéssel átitatott elegáns gitárzenét játszó Wild Beasts ad koncertet az A38-on, utánuk a tradicionális-akusztikus baszk zenei elemeket kortárs elektronikával vegyítő londoni Crystal Fighters univerzuma szippantja magába a közönséget. Hajnali egytől már egyértelműen az elektronikáé lesz a főszerep, előbb a svájci EDM-csillag, Quentin Mosimann, majd a számos szakmai díjjal kitüntetett világhírű holland DJ-producer, Fedde le Grand partyján tombolhatjuk ki magunkat. Akik még ezek után is erős késztetést éreznek magukban a bulizásra, azokat Magyarország legnépszerűbb DJanje, Julia Carpenter mozgatja meg 04.30-kor induló szettjével.

 

 

Az elektronika szerelmeseit szólítja meg a Colosseum déltől másnap virradatig tartó partymaratonja. Az első külföldi fellépő, a nemzetközi klubszíntéren elismert német DJ és producer, Martin Buttrich érkezéséig 12.00-tól sorrendben olyan a hazai e-zene élvonalába tartó előadók váltják egymást a keverőpultnál, mint Andre, Roocha, Andras Toth, a CrossNineTroll, Naga & Beta és Pöli. Miután Loco Dice legközelebbi partnere, Martin Buttrich változatos szettjével elvarázsolta a vele együtt mozduló tömegeket, az izraeli techno DJ-produceren, Guy Gerberen a sor, hogy megmutassa, mire képes Polarize napfelkeltét köszöntő techno bulija előtt, amely 04.00-kor kezdődik.

 

 

A Világfalu Színpadon elsőként a Balkán fúvószenéjéből, a polkából, a klezmerből és a legdurvább metálból zenéit felépítő Gasmac Gilmore tart erődemonstrációt. Miután megtudtuk, milyen energiák lakoznak a Gogol Bordello, a System of a Down és a Kaizers Orchestra erejével vetekedő osztrák produkcióban a spirituális blues-t pszichedelikus rock'n'rollal egyesítő Terakaft lép színpadra. A Maliból érkező zenészeket a tangót dzsesszel, hip-hoppal, rock és latin tánczenékkel egyesítő belga-argentin El Juntacadaveres koncertje követi. Ezt követően jön el a PASO skafiesztájának ideje 21.30-tól, KRSA és társai után a breton és macedón zenészekből álló Gipsy Burek Orkester érkezik, míg a programok a helyszínen három világzenei DJ, Gaetano Fabri, Kosta Kostov és Click bulijával érnek véget a hajnali órákban.

 

 

Akárcsak kedden és csütörtökön, ezen a napon is a Rudeneck Sound zenéi teremtenek autentikus hangulatot a Világfaluban: délután öttől egészen este tizenegyig, amikor is a szintén magyar Uptown Rockaz Crew veszi át az irányítást. Megszokott módon ma is kizárólag hazai együttesek játszanak a Petőfi Rádió - VOLT Fesztivál Színapdon: 15.30-tól a Subscribe fél hetes koncertjéig két a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutatón magát megmérettető zenekar, a hatvanas évek beatjét és a nyolcvanas évek szintipopját modern indie rockkal keverő We Are Rockstars, valamint az energikus, robbanékony és ultramodern rockstepjével hódító Cloud9+ jut szerephez, előttük pedig az efZámbó Happy Dead Band veszi kezelésbe elmacskásodott tagjainkat és agytekervényeinket. A Subscribe-tól a három év után idén márciusban Élet elvitelre címmel új albummal jelentkező Szabó Balázs Bandája követi, míg a folytatásban lesz Kiscsillag és Budapest Bár koncert, valamint Rewind party kora hajnalig.

 

 

Ma is kora délutántól zajlanak a zenei programok a Blues-Ír Színpadon, ahol szombaton az ír kocsmazenészek uralják majd a helyszínt. Koncertezik többek között a Green Spirit, a Red Locks, a Greenfields és a Finnegan's Wake. Tehetséges és ambiciózus litván, spanyol, német, olasz és belga együttesek és előadók veszik szombaton birtokba az Európa Színpadot, fellép sorrendben a Carnival Youth, a Seward, a Ballet School, Aucan és a Compact Disk Dummies, a filmvetítésekkel és talkshow-kkal színezett délutánt követően az este tízkor kezdődő Táncdalfesztiválon a Happy Gangé lesz a főszerep a Magic Mirrorban, az elmaradhatatlan varieté show és Infragandhi partyja előtt.

 

 

A Budapest Park Tribute Színpadon a Guns N'Roses szellemét a Hollywood Rose, az AC/DC-ét pedig az AB/CD banda idézi meg, a Tábortűz és Homokozónál Kocsi Paula, a Hello Hurricane és a Bencze Janka-Remete Marcell duója mellett a svéd Jennifer Karlsson gondoskodik a jó hangulatról, a Sziget legnyugisabb pontján, a Cökxpôn Chill Gardenben szombaton például a colorStar fellépésére és Alba Hyseni zenei projektjére kerül sor, a Meex Snowattach Hüttéjében, a Dutch Meeting Pointon pedig az NDJT Project és a Drop the Cheese bulija mellet a brazil Walking Sambával és a holland Trashbounddal ismerkedhettek önfeledten szórakozva. Végezetül, a kulturált szórakozás jegyében ma is érdemes ellátogatni a Fidelio Összművészeti Színpadhoz, ahol este hatkor Kovács András Péter, Janklovics Péter és Illés Ferenc stand-upol, valamint 22:00-kor kezdődik Duda Éva Társulatának előadása, melyet Eleonore Valére-Lachky és táncosainak performansza követ, de nem árt alaposan áttekinteni a Robur Soundsystem és Bisztró kínálatát sem, ahol napfelkeltétől napfelkeltéig egy tucat profi DJ teszi oda magát, hogy nagyot harapjunk a buliból.

 

ATEMPO.sk
forrás: sziget.hu