Fiatal magyar művészek sikere Németországban

Óriási sikert aratott Bella Máté zeneszerző, Dobszay Péter karmester és Lukács Miklós cimbalomművész Németországban. A Philharmonisches Orchester Altenburg-Gera által kiválasztott magyar művészek nagyszabású koncerteket adtak.

A Theater & Philharmonie Thüringen több évet és több országot átívelő nagyszabású koncertsorozatának részeként 2018 őszén a magyar zene került fókuszba. Két német városban mutatták be – Bartók, Kodály, Weiner és Brahms kompozíciói mellett – Bella Máté Sounds of Generation Y Part II című nagyzenekarra és cimbalomra írt művét.

A darab egy korábbi zenekari kompozíció folytatása, amely a Magyar Rádió felkérésére készült 2015-ben.

Bella Máté cimbalomversenye úgy emeli be a mai könnyűzene elemeit a komolyzene hangzásvilágába, ahogyan azt Bartók Béla és Kodály Zoltán tette a népzenével.

A zenekari hangszerelésben a puha effektusoktól az egész koncerttermet betöltő nagyszabású akkordtömbökig, a hangszínskála minden árnyalata megszólal. A cimbalomszóló Lukács Miklós kivételes adottságait kihasználva mutatja meg, hogyan tud illeszkedni a hangszer egy friss, mai zenei nyelvezetbe is.

 

 

A projekt német szervezői Dobszay Péter személyében olyan karmestert kértek fel a koncertek vezénylésére és a magyar előadói hagyományok képviseletére, aki köztudottan sokat tesz azért, hogy a kortárs zene és közönsége egymásra találjon.

A koncertsorozatot vasárnap délelőtt egy kamarazenei koncert zárta, melyen elhangzott az ősbemutatója Horváth Balázs Playlist für meine Reise nach Gera című klarinétötösének. A kompozíció a Gera környékén alkotó klasszikuszeneszerzők korábbi műveinek részleteit dolgozza fel. Ezt követően előadást tartott a magyar zenéről Prof. Dr. em. Fontana Eszter, melyet egy pódium beszélgetés zárt az összes magyar résztvevővel.

ATEMPO.sk