Kormorán koncert és művészeti gála - Civitas Fortissima emlékévet rendeznek Balassagyarmaton

Kormorán koncert és művészeti gála - Civitas Fortissima emlékévet rendeznek Balassagyarmaton

Emlékévet rendez Balassagyarmat önkormányzata annak tiszteletére, hogy száz évvel ezelőtt a megszálló csehszlovák katonaság kiűzésével elérték, hogy a város Magyarország része maradt. Az Országgyűlés ezért 2005-ben Balassagyarmatnak adományozta a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet.

Balassagyarmat legszebb ünnepén négynapos programmal köszöntik a január 29-i eseményeket, tisztelegnek a katonai és polgári hősök előtt. Az események sora 2020. június 4-én zárul majd.

1919. január 15-én csehszlovák csapatok vonultak be a határ menti Balassagyarmatra. Vasutasok, tisztségviselők, rendőrök, polgárok és diákok két hétig harcoltak, és a város január 29-én felszabadult. A harcokban tíz ember meghalt.

 

A 2019. január 26-a és 29-e közötti négy napban megrendezik többek között a Legbátrabb város teljesítménytúrát, a Bátrak úszását a Nyírjesi-tóban. Szlovákiai és magyar előadók részvételével konferenciát szerveznek az 1918-19-es felvidéki fegyveres küzdelmekről, emberi sorsokról.

Művészeti gálát is rendeznek Balassagyarmathoz kötődő előadóművészek, Banda Ádám, Baráz Ádám, Lombos Márton, Eszményi Viktória, Szatmári Orsi fellépésével.

Átadják a felújított hősi temetőt, felavatják Huszár Aladár volt városparancsnok emléktábláját és Kárpát-medencei Civitas Fortissima elnevezéssel történelmi vetélkedőt rendeznek.

Január 28-án este fáklyás felvonuláson járják be a "csehkiverés" legfontosabb helyszíneit. A hagyományos ünnepi testületi ülést Kormorán koncert Vadkerti Imrével, majd tűzijáték követi.

RÉSZLETES PROGRAM

 

A helyi közösségfejlesztésre nyert európai uniós pályázatból mintegy 50 millió forint áll rendelkezésre az emlékév eseményeire, ebből három pályázatot írnak ki városlakók, civil szervezetek, egyesületek számára a programok megvalósítására.

A városvédő harchoz kapcsolódva kibővítik a hagyományos Szent Anna-napi búcsú programját, a moziban rendszeresen vetítik Matúz Gábor A legbátrabb város című filmjét, beszélgetésekkel kísérve.

ATEMPO.sk / MTI