Szabadon felhasználhatóvá váltak a komáromi Lehár Ferenc művei

Lehár Ferenc

Szabadon felhasználhatóvá váltak az 1948-ban elhunyt alkotók - mások mellett a komáromi születésű Lehár Ferenc zeneszerző, Kozma Lajos építész, iparművész és Markovits Rodion (Markovits Jakab) író - művei 2019. január 1-től.

Az Európai Unió hatályos szabályozása alapján december 31-én minden olyan alkotás szerzői jogi védettsége megszűnt, amelynek szerzője 70 éve, tehát 1948-ban hunyt el. Ennek értelmében a külföldi alkotók közül például Gandhi, Eisenstein és a dadaista Kurt Schwitters munkássága is szabadon felhasználhatóvá vált 2019 elejétől.

 

 

A közkincsbe kerülés alapján ezen alkotók művei engedélykérés és jogdíjfizetés nélkül, tehát gyakorlatilag teljesen ingyen és szabadon használhatók fel. A szerzői jogi védelem idővel lejár ugyan, de a szerző névjoga nem.

A szerzői jog az Európai Unió államaiban mindenütt a szerző életében és halála után 70 évig védi a műveket. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotó-, film- és képzőművészeti, valamint építészeti alkotásokat.

ATEMPO.sk / MTI