Átadták a Gramofon-díjakat

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazták hétfőn a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztottak.

A magyar klasszikus zene kategória győztese Várjon Dénes lett De la nuit című lemezével, a külföldi klasszikus zene kategóriában Mark Padmore és Kristian Bezuidenhout Winterreise-lemeze kapja a díjat. A magyar jazz kategória győztese a Tálas Áron Trio Little beggar címet viselő lemeze, külföldi jazzben a Brad Mehldau Trio Seymour Reads the Constitution! című albuma bizonyult a legjobbnak.

Újdonság, hogy Az év DVD-kiadványa kategóriában két győztes is született: a Pinchas Zukerman, Gyenisz Macujev, az Izraeli Filharmonikusok és Zubin Mehta közreműködésével készült The Mumbai Concerts és a John Coltrane-t bemutató Chasing Trane című dokumentumfilm.

Ugyancsak eltér a megszokottól, hogy lemezprodukciótól függetlenül két különdíjat is átadnak idén. A tavaly 75. életévét betöltő Szakcsi Lakatos Béla életműdíjban részesül. Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója pedig különdíjat érdemelt ki, hiszen Kocsis Zoltán halálát követően roppant jelentős művészi örökséget kellett átvennie, amelyet nemcsak sikerrel teljesített, hanem kinevezése után a zenekart új, innovatív kezdeményezések útján is elindította.

A díjakat hétfőn este a Várkert Bazárban, a Nemzeti Filharmonikusok Gin+Tonic bérletének első koncertjén adták át. Ezen az esten fiatal magyar zeneszerzők, Horváth Balázs, Solti Árpád, Gryllus Samu és Varga Judit műveire Szakcsi Lakatos Béla improvizát. A koncert nagyszerűen kifejezi a Gramofon folyóirat kettős profilját, a klasszikus zene és a jazz szimbiózisát.

"Büszkék vagyunk rá, hogy immár tizennyolc éve adhatjuk át hazánkban az egyetlen olyan díjat, amely nem állami díj és nem piaci érdekek, hanem kizárólag szakmai szempontok alapján megítélt elismerés" – mondta Retkes Attila zenetörténész, a lap alapító-főszerkesztője.

A lemezeket a Gramofon recenzensei a szöveges értékelésen túl egytől ötig terjedő skálán pontozzák is, az így kitűnőre értékelt lemezek közül kerültek ki a jelöltek és az öt különböző kategória győztesei.

ATEMPO.sk / MTI