Magyar Örökség-díjra jelölték Szíjjártó Jenő zeneszerzőt

Idén lenne 95 éves Szíjjártó Jenő felvidéki magyar zeneszerző, akit az évforduló kapcsán a Szövetség a Közös Célokért Magyar Örökség-díjra jelölt.

„Mi lehet az oka, hogy a felvidéki kulturális örökségünket ennyire nehéz láttatni? A szlovákiai magyar közéletben valószínűleg nem teszünk meg mindent, hogy bekerüljenek a köztudatba a felvidéki személyiségek is.
Szíjjártó Jenő esetében több mint tíz éve van a bírálóbizottság asztalán az előterjesztés. És amilyen szerényen élt Szíjjártó Jenő, most azt tapasztaljuk halála után is, hogy szerénysége miatt még mindig nem jutott be a köztudatba, hogy ő volt a Szlovákiai Magyarság Zeneszerzője!” - indokolják a felterjesztők levelükben.

A kezdeményezést már több szervezet is támogatja, mint például a Szíjjártó Jenő Művészi Öröksége Egyesület, a Szíjjártó Jenő alapította Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa, vagy a Liszt Ferenc Társulás.

A Magyar Örökség-díj kitüntetettjeinek kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: állampolgári jogon mindenkinek módjában áll díjra javasolni az általa érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Magyar Örökség-díj Bírálóbizottsága kizárólag az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében. Idén szeptember 20-án és december 13. kerülnek még átadásra díjak.

Szíjjártó Jenő könyv

 

Szíjjártó Jenő CD

 

A jelölésen kívül a Szövetség a Közös Célokért tárulás a születésnap kapcsán 50 felvidéki zenepedagógusnak juttatja el Tóth Árpádnak Szíjjártó Jenőről, a szlovákiai magyarság zeneszerzőjéről írt könyvét, mely "Mert törvény az anyai szó, gravitáció" címmel jelent meg 2012-ben, és Szíjjártó Jenő műveiből válogatott CD-t "...Mert törvény az anyai szó..." címmel, amelyen az idén 50 éves Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa előadásában hallhatóak Szíjjártó Jenő kórusművei.

A kezdeményezéshez portálunk is csatlakozik.

aTEMPO.sk