Nem pusztult el a Notre-Dame világhírű orgonája

Április 15-én a kora esti órákban tűz ütött ki a felújítás alatt álló párizsi Notre-Dame Székesegyházban. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél csaptak fel, és onnan terjedtek tovább.

Másnap jelentette be Párizs alpolgármestere, hogy a Notre-Dame világhírű orgonája megmenekült, és hogy a tüzet teljes mértékben sikerült eloltani.

A székesegyház nagyorgonája a világ legjobb hangszerei közé tartozik, 113 regiszteres és 5 manuálos, amelynek a hivatalos orgonistái 1985 óta Philippe Lefebvre és Jean-Pierre Leguay, valamint Olivier Latry, akit generációjának legjelentősebbjei közt tartanak számon.

 

 

Párizs egyik jelképének első hangszerét Jean de Bruges építette a XIV. században. A hangszert 1730-ban XV. Lajos parancsára ötmanuálosra bővítették, és 46 regiszteres lett.

1864 és 1867 között Aristide Cavaillé-Coll Barker-emelők segítségével 86 regiszteresre bővítette, mely munkálatokban gyakornokként részt vett Angster József későbbi magyar orgonagyáros is.

A 20. század folyamán újabb átalakításokon esett át, átintonálták, és teljesen elektromos vezérlést kapott. A 1990-es évek elején teljesen felújították és számítógép alapúvá vezérlése lett.

 

 

ATEMPO.sk