95 éves Szőnyi Erzsébet zenepedagógus, zeneszerző

Szőnyi Erzsébet

Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zenepedagógus, zeneszerző, karnagy, a Nemzet Művésze, Kodály Zoltán tanítványa, a Kodály-módszer folytatója és népszerűsítője 1924. április 25-én született Budapesten.

Érettségi után a Zeneakadémia énektanár tanszakára jelentkezett, de zeneszerzői énje már akkor megmutatkozott, énekvizsgáján saját népdalfeldolgozását adta elő. A főiskolán Viski János zeneszerzésre oktatta, a zongora szakon Szegedi Ernő és Weiner Leó volt a tanára, Kodály Zoltánnál népzenei ismereteit mélyítette el. Tanította Ferencsik János, Bárdos Lajos és Szabolcsi Bence is. Középiskolai énektanári diplomáját 1945-ben, a zeneszerzőit 1947-ben szerezte meg.

Párizsban ösztöndíjjal Tony Aubin zeneszerzésre, Nadia Boulanger zongorakíséretre, Olivier Messiaen esztétikai analízisre oktatta. Szőnyi Erzsébet I. zenekari divertimentójával elnyerte a párizsi Conservatoire zeneszerzői díját.

Hazatérve bekapcsolódott a magyar zenepedagógia újjászervezésébe. Pályája egyik legfontosabb célkitűzésének azt tartotta, hogy a Kodály-módszert világszerte megismertesse és terjessze. Egyik első zenepedagógiai munkája A zenei írás-olvasás módszertana címmel született. Később íródott az Öt kontinensen a zene szolgálatában, valamint a Zenei nevelési irányzatok a XX. században.

A kilencvenes években érdeklődése az egyházi zene felé fordult, több misét is komponált, szerzői lemeze 1984-ben és 2004-ben jelent meg.

Szőnyi Erzsébet 2011 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, művészete elismeréseként a többi közt Liszt Ferenc-díjjal (1947), Erkel Ferenc-díjjal (1959), Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal (1995, 2004), Kodály Zoltán-díjjal (2001) tüntették ki. 2006-ban díszdoktorrá avatták a pittsburgh-i Duquesne Egyetemen és átvehette a Kossuth-díjat, 2014-ben a nemzet művésze címmel tüntették ki, a következő évben a Zeneakadémián rubindiplomát vehetett át. 2018 decemberében életműve elismeréseként megkapta a Nemzetközi Kodály Társaság Prix d'Honneur díját.

 

 

Gondolatok az ünnepeltről

„Szőnyi Erzsébet a 20. és a 21. századi magyar zenei élet, a zenepedagógia és az alkotóművészet ikonikus alakja, akinek különlegesen gazdag életművét, szellemiségét és lelki erejét hazánk szellemi életének egyik tetőpontjaként tartjuk számon” - mondta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke. Vashegyi György hozzátette, hogy Szőnyi Erzsébet értékítéletét, az emberekbe vetett hitét példaként állíthatjuk mindenki elé, hiszen kivételes teherbírással, akarattal és tisztességgel szolgálta mindig hazánkat.

„Szőnyi Erzsébet személyében olyan zeneszerzőt, zenepedagógust, karvezetőt köszönthetünk születésnapja alkalmából, aki egész életét a zenének, a művészetnek szentelte, mindezt a munkásságát átható töretlen magyarságtudattal, alázattal és hittel. A tanítvány tökéletesen megfelelt tanítómestere, Kodály Zoltán örökségének. Egész életében küldetésének tekintette Kodály zenepedagógiai elveinek hirdetését.” - Kásler Miklós miniszter

„Szőnyi Erzsébet nemcsak résztvevője volt az elmúlt 100 év zenetörténetének, hanem alakítója is. Káprázatos tehetségét, kivételes munkabírását és lenyűgöző elhivatottságát a történelem alakítására használta. Művei és zenepedagógiai tevékenysége nélkül más lenne ma a zenei világ" - Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

 

 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: lfze.hu