Nemzetközi Lehár Ferenc operett-énekverseny a hétvégén Komáromban

Péntektől rendezi meg a 11. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt Komáromban. A vasárnapi döntő után a résztvevők a budapesti operettszínházban adnak gálaestet május 6-án.

A primadonna, bonviván és szubrett-buffó páros kategóriában meghirdetett versenyre hét országból 63 előadó jelentkezett. A megmérettetésen 30-an mérhetik össze a tudásukat.

Köztük van Katrin Bulke New York-i primadonna és Ninh Duc Hoang Long vietnami származású tenor, a Virtuózok televíziós vetélkedő egyik tavalyi győztese is.

A versenyzők szabadon választott és kötelező áriát vagy duettet adnak elő zongorakísérettel Lehár Ferenc műveiből, klasszikus operettekből, illetve az énekes nemzeti szerzőjétől. Minden zeneművet az eredeti hangnemben kell énekelni, mikrofon használata nélkül, eredeti nyelven, esetleg az illető anyanyelvén. A párosoknak minden esetben kötelező koreográfia bemutatása.

A versenyzőket zongorán Patkoló Anikó, a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskola korrepetitora és Szekeres László a budapesti Operettszínház korrepetitora kíséri.

A neves zsűri tagja lesz idén Daniel Serafin, az Esterházy Opera művészeti igazgatója, a New York- i Bécsi Operabál művészeti igazgatója, a Competizione dell’Opera nemzetközi énekverseny casting producere, Dagmar Livorová, a Szlovák Zeneművészeti Egyetem opera-operett ének szakos tanára, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Olivier Tambosi osztrák operarendező és Ksenia Zhark karmesterasszony, a moszkvai Női Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. A zsűri elnöke Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház új főigazgatója lesz.

A verseny fődíja 3000 euró, mely a legkiemelkedőbb teljesítményért ítélhető oda, kategóriáktól függetlenül. A meghirdetett kategóriák első és második helyezettjét 1000, illetve 500 euróval díjazzák.

A RÉSZLETES PROGRAM

A vasárnapi döntőn, május 5-én 18.00 órától a budapesti Operettszínház szimfonikus zenekara kíséri majd a versenyzőket Pfeiffer Gyula főzeneigazgató vezényletével. A műsorvezetők Rák Viktória színésznő, énekesnő és Culka Ottó színész lesznek.

Lehár szülővárosában, Komáromban a versenyt legutóbb 2016-ban rendezték meg. Akkor hat ország több mint 30 versenyzője állhatott színpadra és a győztesek mára sikeres énekesekké váltak.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk