Hajnalok Völgye - kortárs különdíjat adnak át a XVII. Csengő Énekszó versenyen

Hajnalok Völgye díj

Talán többeknek már ismerősen csenghet a Hajnalok Völgye kifejezés. A 2008-ban Csábon indult kortárs kórusfesztivál szervezői elsődleges célja a kortárs zene népszerűsítése. Ennek érdekében a fesztivál mellett létrehozták 2010-ben a Hajnalok Völgye - kortárs különdíjat, melyet a szlovákiai magyar kórusok versenyein adnak át. A kezdeményezéshez 2016-ban az ATEMPO.sk portál is csatlakozott.

Az elismerést annak a kórusnak ajánlják fel, mely a zsűri megítélése szerint a legjobban interpretál mai, élő zeneszerzőtől származó kórusművet. Természetesen előnyben részesítik a magyar ajkú szerzőket.

2010. május 29-e és 31-e között Érsekújvárott megrendezésre került szlovákiai magyar gyermekkarok országos versenyén, a Csengő Énekszón részesülhetett először énekkar a Hajnalok Völgye - kortárs különdíjban. Akkor a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola Csengettyű Gyermekkórusa (karnagy: Ferencei Andrea és Kekeňák Szilvia) kapta Kocsár Miklós Psalite Deo c. művének tolmácsolásáért.

2011-ben a jubileumi XV. Kodály Napokon a zsűri választása a párkányi Stilla Pectus nőikarra esett, kik Szokolay Sándor művét szólaltatták meg versenyprogramjuk keretében.

2013-ban a XV. Csengő Énekszó gyermek- és ifjúsági kórusfesztiválon a zsűri megítélése szerint a párkányi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola Primula Énekkara (karnagy Hanza Rolanda) tolmácsolta legélőbben egy ma élő zeneszerző művét és kapta meg így a különdíjat.

2014-ben Hajnalok Völgye - kortárs különdíjban részesült a XVI. Kodály Napokon a Komáromi Concordia Vegyeskar Tóth Péter Pénteki ima című művének előadásáért. Érdekesség, hogy az átadón a zeneszerző is jelen volt.

 

Stubendek István

Az elismerést 2016-ban az Orsovics Yvette vezette komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Ifjúsági Kórusa kapta. Ők Tóth Péter Buborékok ciklusából a Gyalogbéka és a Buborék-dal című tételeket mutatták be.

 

Orsovics Yvette

A XVII. Kodály Napok keretében, 2017-ben Hajnalok Völgye - kortárs különdíjban részesült a Komáromi Selye János Egyetem Nőikara Tillai Aurél Balatoni Nóták című művének előadásáért.

A díj megálmodóinak célja változatlanul az, hogy a kórusok és vezetőik bátran nyúljanak kortárs művekhez is, és természetesen tovább motiválják a ma zeneszerzőit újabb kórusművek komponálására.

Vajon ki kapja az idei Csengő Énekszón az elismerést és az értékes ajándékcsomagot (CDk, zenei kiadványok, könyvek)? Hamarosan kiderül...

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk