Idén is átadták a Szlovákiai Magyar Néptáncmozgalomért Díjat

Idén is átadták a Szlovákiai Magyar Néptáncmozgalom Díját

A Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete szervezésében megvalósuló Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó keretében idén is elismerték a mozgalom kiemelkedő alakjait.

Gazdára talált a Szlovákiai Magyar Néptáncmozgalomért Díj, melyet tavaly adtak át első alkalommal. A díjazottakról a Táncfórum elnöksége döntött, és kimagasló tevékenységükért kapták az elismerést.

2019-ben három szakember részesült a díjban: Nagy Ildikó, Hodek Mária és Hégli Marianna.

Nagy Ildikó pedagógus Budapesten született, de családja később Szlovákiába költözött. Szepsiben kezdte munkásságát, ahol rendszeresen részt vett a kulturális események szervezésében. 1967-ben alapította meg a Fehér Liliomszál gyermektánccsoportot, akikkel számos sikert értek el. Országos versenyen III. helyezés, járási szinten 1979-től szinte verhetetlen, és kerületi szinten is szép eredményeket ér el. A csapat országos szinten 1976-91 között több Nagydíj és dobogós helyezés tulajdonosa lett. 1980-ban az iskolában újraéleszti a színjátszás hagyományait és 1985-ig állandó résztvevője a Dunamenti Tavasznak. 1978-ban megalakítja az Asszonykórust, ami több évtizede méltón képviseli a várost hazai és külföldi rendezvényeken. A 90-es évek közepétől Péderben tanít, és ott is évente két-három nagyszabású műsort rendez, maguk, és a falu szórakozására. Több alkalommal vett rész népdalok és népviseletek felkutatásában.

 

Hodek Mária

 

Hodek Mária Őrsújfaluról indult. A Nyitrai Pedagógiai Főiskolán tanára, Tőzsér Árpád hatására a Zoboralján kezdett népdalokat gyűjteni. Ekelen megalakította a Tátika Gyermekfolklór Csoportot, amely országos viszonylatban kiváló eredményeket ért el 1981-89 között. 1988-ban Csemadok díjban részesültek. A bársonyos forradalmat követően New Yorban élt huszonöt esztendeig. Számos alkalommal kutatott népdalokat és népviseleteket.

 

Hégli Marianna

 

Hégli Marianna pedagógus Kéménden született, ahonnan a zene és a tánc szeretetét is hozta. 1981-ben alapított meg a párkányi Kisbojtár néptánccsoportot, amellyel számos sikert értek el országszerte. 15. évfordulójára városi díjban részesült a tánccsoport és Marianna munkásságát is elismerték. 1992-ben kiváló népművész díjat kapott a Csemadok-tól, 2015-ben a Pedagógusszövetség a tehetségek felkarolásáért és gondozásáért tüntette ki. Évek óta részt vesz a város kulturális életének szervezésében. A Példafolyamat projekt egyik vezetője.

Gratulálunk minden díjazottnak!

 

FOTÓBESZÁMOLÓ A TÁNCHÁZTALÁLKOZÓRÓL

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András