Több mint 60 programot kínál a Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivál

Több mint 60 programot kínál a Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivál

Több mint 60 programot kínál a Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivál, amely július 12. és augusztus 30. között várja a közönséget több helyszínen.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 15 millió forinttal, a Nemzeti Kulturális Alap 25 millió forinttal támogatja a rendezvényt - mondta el Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára a fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: a kormány célja olyan rendezvényeket támogatni, amelyek a családok egészét megmozgatják, minőségi kulturális kikapcsolódást nyújtanak a legszélesebb közönségnek és lehetőséget biztosítanak a fiatal tehetségeknek a bemutatkozásra.

Felhívta a figyelmet a fesztivál kiemelkedő idegenforgalmi szerepére, valamint a nemzetközi fesztivállánchoz való kapcsolódására, hiszen tavaly már Pozsonyban és Rijekéban is rendeztek koncerteket.

É. Szabó Márta, a fesztivál producere kiemelte: az idén 5 éves rendezvény 62 programot, közte 40 klasszikus zenei és 11 ifjúsági koncertet, valamint 11 művészeti és ismeretterjesztő foglalkozást kínál a közönségnek 12 településen, így Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Keszthelyen, Tihanyban, Budapesten, Dörgicsén, Gyenesdiáson, Gyulakeszin, Felsőörsön, Paloznakon, Siófokon és Vászolyban.

A nyitókoncerten az Óbudai Danubia Zenekar és Érdi Tamás zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője Mozart-, Weber-, Schubert- és Chopin-műveket ad elő Ajjub Gulijev vezényletével. A fesztivál fellépői közt szerepel mások mellett a Németh Quartet, a Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttese, a Szent Efrém Férfikar, Fassang László orgonaművész, Ittzés Gergely fuvolaművész, Hiroko Sasaki zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész, Darko Brlek klarinétművész, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, Kertesi Ingrid operaénekes, a Trio Energico és a Budapest Saxophone Quartet.

Koncertet adnak a MOL Alapítvány Tehetségkutató Program nyertesei, különböző mesterkurzusok résztvevői, emellett képzőművészeti foglalkozások, interaktív verskoncertek és hangszerbemutatók is színesítik a programkínálatot.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó:Raffay Zsófi