Szvorák Katalin népdalénekes Magyar Örökség Díjat kapott

Szombaton, június 22-én ismét átadták a Magyar Örökség Díjakat. Az elismerést hét kiemelkedő kulturális személyiségnek, illetve csoportnak adományozzák oda a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében.

A díjazottak között volt a felvidéki születésű Szvorák Katalin énekművész is. A laudációját Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, író, műfordító, a Nemzet Művésze mondta el.

A losonci születésű Szvorák Katalin 1981-ben a Röpülj páva versenyt, 1988-ban a Lajtha emlékversenyt nyerte meg. 1983-tól 2005-ig magánénekesként dolgozott a Honvéd Művészegyüttesnél. A szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vendégtanára volt. Három és fél évtized alatt több mint háromezer-hétszáz koncertet adott három kontinens 40 országában. 34 tematikus, önálló lemeze jelent meg. Elsőként készített gyerekeknek szóló népdallemezt, és CD-t jelentetett meg az agyvérzéses betegek gyógyulásáért is. Kossuth-, Liszt Ferenc- és Madách Imre-díjban is részesült.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 


További díjazottak:

- a Vujicsics Együttes több évtizedes délszláv népzenei hagyományőrzéséért
- Kaiser Ottó Kárpát-medencei fotó- és könyvművészetéért
- a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum
- Hámos Lászlónak az Egyesült Államokban végzett négy évtizedes elkötelezett jogvédő tevékenységéért a Kárpát-medencei közösségek védelmében
- a Szabadtéri Néprajzi Múzeum értékmentő és átörökítő tevékenységéért a magyar népi kultúra épített, tárgyi és szellemi örökségének fennmaradásáért és továbbéltetéséért
- Nyolc Katolikus Gimnázium keresztény értékmentő szolgálatáért

A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk