Cseh Tamás Program: hamarosan megjelenik két új pályázati felhívás

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) hamarosan közzéteszi a magyar könnyűzene támogatására meghirdetett Cseh Tamás Program két új pályázatát, amelyek közül az egyik a vidéki klubokat, a másik az előzenekarok fellépéseit támogatja.

"Szeretnénk, hogy a minőségi kultúrával való találkozás lehetősége egyre szélesebb körök számára legyen biztosított. A Cseh Tamás Programmal a fiatal korosztályt saját kortársain keresztül tudjuk elérni és megszólítani" - hangsúlyozta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón.

Az államtitkár kitért arra, hogy a pályakezdő zenekarok, előadók első hangfelvételeinek elkészítését 60 millió forintos keretből támogatják a Cseh Tamás első alprogramja keretében. Hoppál Péter megjegyezte: az államnak feladata van abban, hogy az új tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak. Úgy vélte, akár külföldi megjelenésre is remény van a minőségi felvételekkel és kommunikációval.

Doncsev András, az NKA alelnöke elmondta, hogy a pályakezdő előadók és zenekarok támogatására már kiírt pályázat beadási határideje hétfőn éjfélkor jár le. A Cseh Tamás Program első pályázatával öt dal, 300 CD, egy videoklip elkészítését és a kommunikációt segítik, emellett mentort biztosítanak 25-30 előadónak összesen 60 millió forintos kerettel, egyenként 2-2 milliós összeggel. Olyan zenekarok, előadók pályázhatnak online az NKA honlapján, amelyek és akik a pályázat egy hónappal ezelőtti megjelenése előtt egy évvel már működtek és legalább két nyilvános fellépésük volt.

Az NKA honlapján hamarosan megjelenik a Cseh Tamás Program két másik alprogramjára vonatkozó pályázat is. Doncsev András elmondta: a program második pályázata a vidéki klubokat fogja támogatni, célja, hogy a fővároson kívüli könnyűzenei életet segítsék fellendülni. Ez a kiírás szintén 60 millió forint keretösszegű.

"A sikeresen pályázó klub legalább nyolc különböző együttes koncertjét köteles megrendezni élőben, belépőkkel" - hangsúlyozta Doncsev András.

A Cseh Tamás harmadik alprogramjához kapcsolódó pályázat az előzenekarok fellépéseit segíti. A 80 milliós keretösszegre a főzenekarok pályázhatnak, amelyek akár két előzenekart is felléptethetnek, ha húsz perc játékidőt biztosítanak számukra.

Doncsev András azt is elmondta, hogy az első kiírás esetében pályázható kétmillió forintos összeg csak az alapokat jelenti az első hangfelvételek, videó elkészítéséhez. "Ehhez természetesen hozzá lehet tenni saját forrásokat" - jegyezte meg.

Szintén kifejtette: a kezdő zenekarok pályázatait elbíráló szakmai zsűri az NKA Zenei Kollégium tagjaiból áll össze, ők döntik el, hogy a produkció kellően színvonalas-e. Hozzátette: a mentorok olyan zenészek közül kerülnek ki, akik a szakma legjobbjai és van gyakorlatuk abban, miként lehet piacra juttatni az adott előadót.

A Cseh Tamás Program elindulását május 12-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke jelentette be. Az új, magyar könnyűzenei program célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. A projekt hét alprogramból áll, a lebonyolításhoz rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25 százaléka: 2014-ben 500 millió forint, a következő két évben 100-100 millió forint biztosított a program sikeres folytatásához.

aTEMPO.sk / MTI