Budapest Music Expo: ismét hangszerkiállítás a Symában

Budapest Music Expo

Budapest Music Expo néven október 3. és 5. között kilencedik alkalommal rendezik meg a Syma csarnokban a nemzetközi audiovizuális és zenei kiállítást.

Az eddig Hangfoglalás néven ismert expón a Syma csarnok három termében 12 ezer négyzetméteren mintegy 300 zenei eseménnyel, világmárkákkal, hangszerbemutatókkal, koncertekkel, közönségtalálkozókkal, gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket - mondta Andrásik Remo, a szervező Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) főtitkára.

Mint elhangzott, a Budapest Music Expón kiállítják Frank Zappa egykori gitárját, Tátrai Tibor piros Marshall gitárját, a hatvanas-hetvenes évek erősítőit és hangszereit, emellett a Symában lesz egy magyar alkotó technikai találmányának világpremierje: ez a gitáron a kísérő és a szóló hangerőt képes beállítani a potméteren két végpont rögzítésével.

A háromnapos expón, amely ingyenesen látogatható, több ezer hangtechnikai márka több mint tízezer eszközét állítják ki. Az A-csarnokban lesz a csendes helyszín, ott lesznek a színpadtechnikai installációk, az akusztikus hangszerek, az oktatási részleg és a gyermekfoglalkoztató. A B-csarnokban lehet kipróbálni a hangszereket és a hangtechnikai eszközöket ismert zenészek közreműködésével és minikoncerteket is tartanak. A C-ben három színpadon lesznek koncertek, délelőttönként a Hangfoglaló Magyarország tehetségkutató döntői, amelynek győztese egymillió forint értékű hangszer- és hangtechnikai eszköz beszerzését nyeri a Hanosztól.

Gallyas Igor, a Budapest Music Expo főtámogatója, a Ziroda Art Media Management ügyvezető igazgatója kiemelte: a cél az, hogy a kiállítás a régió jelentős eseményévé váljon. Balogh Géza, a Hanosz elnöke emlékeztetett arra, hogy a az elmúlt években az expo elődjén, a Hangfoglaláson az elmúlt években 50 ezer látogató volt, ami magyar viszonylatban kiemelkedő és nemzetközi tekintetben is jelentős.

Balogh Géza elmondta, hogy a Hanosz tavaly indított, most Öröm a zene néven futó, nemzetközi támogatással zajló kampányának lényege, hogy az élő zenét minél több emberhez tudják eljuttatni és minél nagyobb csoportokat tudjanak ráirányítani a hangszeres zenélés örömére.

ATEMPO.sk / MTI