Ma este felvidéki közreműködőkkel a Csíksomlyói passió szabadtéri előadása Esztergomban

Ma este felvidéki közreműködőkkel a Csíksomlyói passió szabadtéri előadása Esztergomban

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Krisztus szenvedéstörténetét meséli el a Nemzeti Színház és a Zsuráfszky Zoltán által vezetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes, valamint helyi ének- és tánckarok és felvidéki néptáncosok (Farnadról, Zselízről) közreműködésével létrejött produkció.

Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója, az előadás rendezője a darabról azt mondta, hogy Jézus szenvedéstörténetének és a megváltás reményének megelevenítése, valamint a kereszt alatti nemzeti összetartozásunk közösségi megélése. Az Esztergomban látható előadás mintájául szolgáló misztériumjátékoknak és a ferences iskoladrámáknak is a hitélmény megújítása volt az eredeti célja - tette hozzá.

 

Csíksomlyói passió

 

Az előadás 18. századi ferences iskoladrámák és Szőcs Géza Passió című műve alapján készült. Vidnyánszky Attila korábban elmondta, hogy három szövetből épül fel a történet. Az 1700-as évekből és korábbról származó csíksomlyói szövegekből, Szőcs Géza Passió című művéből vett szövegrészletekből, valamint a Berecz András által a téma kapcsán megszólaltatott versekből, dalokból és mesékből lett összeszőve.

Az előadásban közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara. A díszletet Székely László, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte, a dramaturg Szász Zsolt.

Tavaly augusztusban több mint 25 ezer néző láthatta a passiót a csíksomlyói nyeregben.

 

TOVÁBBI RÉSZLETEK

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Mónus Márton