TRANS/MISIE fesztivál a kassai Thália Színházban

TRANS/MISIE fesztivál a kassai Thália Színházban

Szeptember második hetében rendezik meg Kassán a TRANS/MISIE Nemzetközi Művészeti Fesztivált a kassai Állami Színház szervezésében. Az esemény keretében különböző művészek lepik el a várost hat országból: Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Litvánia és Ukrajna.

A szeptember 8-a és 14-e között zajló programsorozathoz csatlakozik a Thália Színház is, ahol három előadást láthatnak az érdeklődők.

Katarína - a Maria Zankovetska Nemzeti Akadémiai Ukrán Drámai Színház előadása, mely egy verses színpadi kompozíció. Az előadás ukrán nyelven kerül bemutatásra szeptember 10-én, 19.00 órától.

A nézők figyelmébe egy kivételes nő története kerül, aki fura kincseket keres, de e helyett egy nehéz batyut talál. A sors egy út. Felkészültünk elfogadni minden büntetést tetteinkért és minden próbatételen helytállni, hogy a mennyországba kerüljünk? A tetteinkért mások előtt felelünk vagy elsősorban saját magunk előtt?

 

Thália Színház

 

Mintapinty - a debreceni Csokonai Színház monodrámája. Az előadás magyar nyelven kerül bemutatásra, szlovák felirattal szeptember 12-én, 17.00 órától..

Molnár Zsóka háborús gyerek, a fojtogató ötvenes években kamaszodik. A kispolgári származású nő az enyhülő szocializmus idején funkcionáriusfeleség lesz, a helytörténeti emlékház gondnoka férje szülőfalujában, még akkor is, amikor a rendszerváltozás átrobog a feje fölött. A történelmi folyamatok következtében akár hőssé is válhatna, vagy sorsa tragikusra is fordulhatna, de középszerűsége, a magánéleti elszigeteltsége, becsapottsága, a hétköznapok monotonitása megtartja olyannak, amilyennek született.

 

Thália Színház

 

Megbékélés - az ostravai Aréna Kamaraszínház előadása, amely cseh nyelven kerül bemutatásra szeptember 13-án, 17.00 órától..

A véres őrjöngést, mely határainkat kevéssel a II. Világháborút követően érintette, a lakosság masszív kitelepítése előzte meg, mely következtében 3 millió németnek el kellett hagyni otthonát. Cseh szempontból kitelepítésről volt szó, a németek viszont száműzetésként tekintettek rá. A németek ráadásul a kibékíthetetlen ellenség bélyegét is megkapták.

 

Thália Színház

 

Az előadásokra a belépő 5 euró.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk