Felvidékiek is szerepelnek a Hagyományok Háza nagyszabású újévi koncertjén

A Kárpát-medencei hagyományőrző művészek színe-java lép színpadra a Hagyományok Háza keddi Újévköszöntő koncertjén, amelynek Budapesten a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad otthont. A rendezvény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

A nagyszabású műsor célja, hogy a bécsi újévi Strauss-koncertekhez hasonló hagyományt teremtsenek - mondta el Kelemen László, az intézmény főigazgatója, hozzátéve, hogy a "magyar változatban" a teljes Kárpát-medence területéről származó újévköszöntő hagyományok jelennek meg a színpadon.

A néphagyományban a karácsony és a vízkereszt közötti időszak "a magunkba mélyedés, az ünneplés, az újév- és a tavaszvárás időszaka" - mondta az igazgató. Az ünnepkörben lényegesek a termékenységvarázsláshoz kapcsolódó szokások, és jelen vannak a keresztény ünnepkör szokásai is, úgy mint a karácsonyhoz, a Szent Istvánhoz és Szent Jánoshoz kötődő köszöntések, valamint az aprószentek ünnepe és az újév.

"Ebből a gazdag hagyományból merítve állítottuk össze a majdnem háromórás koncert programját, amelyben egyebek közt a dunántúli regölés, a moldvai csángó urálás és a sötétség elűzésére szolgáló népszokások is megjelennek" - mondta Kelemen László. Hozzátette, hogy az este folyamán megidézik a már kitelepedett szepességi németség újévváró hagyományait, valamint Zoboralját is megjelenítik egy feleselős-párválasztós összeállítással, amely a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének karzatáról csendül fel.

Az igazgató szerint mindezt a legkiemelkedőbb magyarországi és Kárpát-medencei hagyományőrző művészek előadásában láthatja majd a közönség. A Kárpát-medencei magyarság egységét bemutatni kívánó koncerten három korosztály lesz jelen a színpadon. A meghívott nagymesterek névsorát gazdagítja Eke Péterné Simon Mária Buzából, Jámbor István "Dumnezeu" Szászcsávásról, Kodoba Florin Magyarpalatkáról, a técsői Cherniavec testvérek és a királyhelmeci Dobcsák testvérek Felvidékről.

A kétfelvonásos előadásban közreműködik továbbá Sebestyén Márta, Herczku Ágnes, Berecz András és Agócs Gergely, valamint a Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő évadainak résztvevői, győztesei, többek között Kacsó Hanga Borbála, a Tokos zenekar, a Cirkalom együttes és zenekara, továbbá Vaszi Levente is. Az este folyamán ugyancsak színpadra lép a Prima Primissima közönségdíjas Magyar Állami Népi Együttes és a Jászság Népi Együttes, valamint Pál István "Szalonna", a Magyar Állami Népi Együttes prímása és zenekara. A koncert háttérvetítését Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész válogatta saját képeiből.

Kelemen László reményei szerint a koncerttel sikerül hagyományt teremteniük, és a következő évben újabb kiváló előadók közreműködésével tudják megrendezni a gálát.

A műsor január 17-én látható lesz a közmédiában is.

 

Közreműködők

A néphagyomány mesterei a Kárpát-medencéből:

Cherniavec József és Cherniavec György (Técső, Kárpátalja)
Dobcsák Béla és Dobcsák János (Királyhelmec, Felvidék)
Eke Péterné Simon Mária (Buza, Erdély)
Jámbor István „Dumnezeu” (Szászcsávás, Erdély)
Kodoba Florin (Magyarpalatka, Erdély)

Szólisták:

Agócs Gergely
Berecz András és Berecz István
Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf
Herczku Ágnes
Hetényi Milán
Kacsó Hanga Borbála
Kubinyi Júlia
Sebestyén Márta
Varga Veronika
Vaszi Levente
Zsikó Zoltán

Együttesek:

Cirkalom együttes és zenekara (Topolya, Délvidék)
Csercsel énekegyüttes
Jászság Népi Együttes
Magyar Állami Népi Együttes és zenekara Pál István „Szalonna” vezetésével
Tokos zenekar (Kolozsvár, Erdély)
Zerkula Zenekar, Szellő Táncegyüttes (Gyimes, Erdély)

Szerkesztők: Agócs Gergely, Kelemen László, Mihályi Gábor

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Dely Kornél, Dusa Gábor, Farkas József