A komolyzene 2014-es legjei - Baráti, Várdai és Várjon

Baráti Kristóf a világ legkeresettebb hegedűművésze, Várdai István a második legkelendőbb csellista, Várjon Dénes az ötödik legfoglalkoztatottabb zongorista a bachtrack.com által összeállított 2014-es toplisták alapján.

A világ legnagyobb komolyzenei eseményadatbázisa minden év elején összeállítja az előző év "legjeit". A friss toplistákat a 2014-es év több mint 25 ezer hangverseny, opera- és táncelőadás adataiból nyerték ki.

Baráti Kristóf a dobogón Joshua Bellt és James Ehnest előzte meg, a zongoristák "aranyérmese" Yefim Bronfman. A csellisták versenyét Alisa Weilerstein nyerte, Várdai István mögött a harmadik Gautier Capucon lett.

A legjátszottabb zeneszerzők dobogója nem meglepő: Beethoven, Mozart és Bach a sorrend. Újonc a legjobb tízben Ravel, aki a 18. helyről a 9.-re jött föl, és Dvorák, aki a 16. helyről kapaszkodott föl a 10.-re, Haydn viszont idén először kiesett a top 10-ből: a 9.-ről a 13. helyre csúszott vissza.

A világ koncerttermeiben még mindig Händel Messiása viszi a prímet, összességében azonban Beethoven tarol: a legjobb tíz között öt művel - a 3., az 5. és a 7. szimfóniával, valamint a 3. és az 5. zongoraversennyel - képviselteti magát.

A komponisták és műveik aktuális népszerűségében természetesen fontos szerepet játszanak az évfordulók. A tavalyi így kiemelkedő év volt a 150 éve született Richard Straussnak, aki a zeneszerzők rangsorában a 23. helyről a 6.-ig tört előre, Don Juan című műve pedig a 7. legjátszottabb volt 2014-ben. Az évforduló-hatás tavalyi vesztesei Wagner, Verdi és Britten voltak, akik mindhárman körülbelül 20 helyet estek vissza 2013-as pozíciójukhoz képest.

Az operák mezőnyében elsöprő fölényt élveznek az olasz nyelvű darabok: a legjobb 10 közül mindössze a Carment és a Varázsfuvolát éneklik más nyelven. A Bohémélet, a Traviata és a Carmen volt 2014 világszerte legjátszottabb operája, a szerzők között Mozart és Puccini 3-3, Verdi 2 művel képviselteti magát a top 10-ben. Összességében Verdi-operát játszottak a világon a legtöbbet.

A 10 legelfoglaltabb zenekar közül 6 amerikai, ennek az a helyi - Európában ritkább - gyakorlat lehet az oka, hogy sokszor háromszor is lejátsszák ugyanazt a műsort a hét végén - írják a bachtrack.com elemzői. A legtöbbet játszó zenekarok a San Franciscói Szimfonikusok, a New York-i Filharmonikusok és a Chicagói Szimfonikusok, az európai együttesek közül többek közt a Berlini Filharmonikusok, a Londoni Szimfonikusok és a Concertgebouw zenekara szerepel az első tízben.

A tavalyi évben számos neves karmester, mások mellett Claudio Abbado, Lorin Maazel és Christopher Hogwood is elhunyt, így a legkeresettebb karmesterek tízes listája megfiatalodott, hárman is még csak a 30-as éveikben járnak. A listát vezető lett dirigens, Andris Nelsons is mindössze 36 éves. A szakma krémje egyébként már régebb óta fiatalodik: a 2010-es 61 évről 2014-re 50 évre csökkent a legelfoglaltabb dirigensek átlagéletkora.

A portál összeállította a legtöbbet játszott kortárs zeneszerzők toplistáját is, amelynek élén - immár negyedik éve - az idén 80. születésnapját ünneplő észt komponista, Arvo Pärt végzett, aki egyúttal eddigi legjobb eredményét, a 37. helyezést érte el a zeneszerzők teljes (nem csak kortárs) ranglistájában. Pärtet John Adams, Philip Glass és John Williams követi a top tízben.

Magyar vonatkozású érdekesség, hogy Liszt legtöbbet játszott műveinek listáját is összeállították: az élen az 1. Mefisztó-keringő végzett, a dobogóra az 1. és 2. zongoraverseny jutott még fel.

aTEMPO.sk / MTI