Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal - Az első elődöntő fellépői

Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal - Az első elődöntő fellépői

Tóth Vera, Antal Timi, Dallos-Nyers Bogi, Farkas-Jenser Balázs, Magyar Bori, Szakács Gergő, Szűcs Gabi, valamint három együttes, az MDC, a Passed és a Karmapolis lép színpadra A Dal 2015 első elődöntőjében szombaton.

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar dalválasztó versenyének elődöntőibe harminc szám jutott, az előadók három elődöntőben, január 24-én, 31-én, valamint február 7-én küzdenek meg a középdöntőbe kerülésért, ahol már csak 18 induló marad versenyben.

Az első elődöntő tíz résztvevőjének többsége először tűnik fel A Dalban. Kivételt képez Dallos-Nyers Bogi: a még mindig csak 17 éves énekes már harmadszor indul a versenyen, tavaly a We All-lal egészen a legjobb négyig jutott. Idén is Tóth G. Zoltán és Halász Péter szerzeményét énekli, amelynek címe World of Violence.

Szintén van már tapasztalata a magyar eurovíziós válogatóversenyen Szűcs Gabinak, aki 18 év után most pályázik másodszor: 1997-ben a Cotton Club Singers énekegyüttes tagjaként az Úgy szeress, mint én című dalt adta elő. Mostani dalának címe Úgysem felejtesz el (szerzők: Gátos Iván, Szűcs Gabi és Hegyi György).

Tóth Vera a tavalyi Eurovíziós Dalfesztiválon a nemzetközi zsűri magyarországi tagjaként vállalt szerepet. Ő szombaton Hrutka Róbert szerzeményét, a Gyémántot adja elő.

Az első elődöntő résztvevői közül az elmúlt évek különböző televíziós tehetségkutató versenyein kisebb-nagyobb sikerrel szerepelt Antal Timi, Szakács Gergő és az MDC szintén ismerős lehet a közönségnek, és jól csengő név a hazai könnyű- és világzenei palettán Magyar Bori is, aki három éven át volt a Besh o droM énekesnője. Egyelőre kevéssé ismert, de nagyon ígéretes fiatal előadó Farkas-Jenser Balázs, a Passed, valamint a Karmapolis.

Idén a nézők a négytagú zsűri (Rákay Philip, Rúzsa Magdi, Csiszár Jenő, Pierrot) mellett "ötödik zsűritagként" pontozhatják a dalokat SMS-ben és egy mobilapplikáció segítségével. Egy adott számra az elhangzást követően 3 percig lehet leadni az értékeléseket. Az applikáció segítségével is lehet szavazni azokra a fellépőkre is, akik nem jutnak tovább a zsűri pontjai alapján.

A Dal január 24-től hat héten át látható minden szombat este az M1-en és a Duna Worldön. A döntő február 28-án lesz, amikor kiderül, ki képviseli hazánkat az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben.

ATEMPO.sk / MTI