A Toto júniusban a Budapesten is bemutatja új albumát

Márciusban jelenik meg a fúziós rockzene egyik alapcsapata, az amerikai Toto új stúdióalbuma, amelyet június 26-án a magyar közönségnek is bemutatnak a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán.

A Toto XIV című új anyagon az 1977-től létező Toto három alapító tagja, a gitáros Steve Lukather és két billentyűs, David Paich és Steve Porcaro is játszik, mellettük az énekes Joseph Williams számít évek óta stabil szereplőnek. A tavasszal induló turnén a szintén alapító tag David Hungate basszusgitáros is színpadon lesz.

A Los Angelesben alakult Toto lemezeiből eddig összesen 35 millió példányt adtak el világszerte, az Africa című dalt tartalmazó Toto IV című album (1982) a rockzene történetében először kapott 6 Grammy-díjat.

A Toto XIV március 20-án jelenik meg, a lemez kilenc évvel követi a 2006-os Falling In Betweent. A zenekar a cím választásával is jelzi: a friss anyagot a világsikereket hozott Toto IV lemezhez hasonlítható.

 

 

{jamedia src="http://www.youtube.com/watch?v=vsBf9hSkOPQ" type="video" mtype="youtube"}

 

"Úgy kezeltük ezeket a dalokat, mintha a Toto V-re, a Toto IV folytatására készülnénk. Igyekeztünk a legjobb énünket beletenni a munkába" - mondta Steve Porcaro billentyűs. A stúdióban a dobok mögött Keith Carlock ült, de ő a Steely Dannel vállalt kötelezettségei miatt nem vesz részt a 2015-ös turnén, Shannon Forrest helyettesíti, aki 2014-ben már kipróbálta magát a Totóval.

David Paich egy 2012-ben adott interjúban arról is beszélt, milyen érzés előadni az évtizedekkel ezelőtti slágereket. "Ma sem unalmas az olyan számokat játszani, mint amilyen az Africa, a Hold the Line vagy az I'll Be Over You. Persze időnként fárasztó a próbákon a régi slágerek eljátszása, de amikor a rajongóink előtt tesszük ezt a turnén, mi is élvezzük. Nincs annál felemelőbb, amikor azt hallod, hogy a közönség énekli a dalaidat".

Miután a Toto lelke, Steve Lukather gitáros 2008-ban bejelentette, hogy kiszáll a zenekarból, úgy tűnt, vége a hosszú és sikeres történetnek, ám két évvel később a csapat újra összeállt - immár Bobby Kimball énekes nélkül - egy európai turnéra, amelynek bevételét a 2007 óta súlyos betegségben, az agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő Mike Porcaro basszusgitáros gyógyítására ajánlották fel.

A tragédiák, és azt ezt követő újrakezdések korábban is jelen voltak a Toto történetében, hiszen Mike egyik testvére, az alapító tag Jeff Porcaro dobos 1992-ben egy szívrohamban életét veszítette. A Toto talán legnagyobb sikere, az Africa című 1982-ben született dal David Paich és Jeff Porcaro közös szerzeménye, amelyet Paich énekel.

"Borzasztóan nehéz volt számunkra Jeff halálát feldolgozni, akkor gondoltuk először azt, hogy a Totónak vége, nincs értelme folytatni. Halála után egy hónappal jelent meg új lemezünk, a vele közösen készített Kingdom of Desire, egy lekötött kétéves turné állt előttünk. A koncertsorozattal Jeff emléke előtt tudtunk adózni" - idézte fel a zenész három ével ezelőtt.

Idén a Toto ismét turnéra indul, Varsóból érkezik Budapestre, ahol a június 26-i koncert lesz, és másnap már Bukarestben játszanak. A Toto a nyár végén az Egyesült Államokban folytatja a koncertsorozatot.

aTEMPO.sk / MTI