Virtuózok - ösztöndíjjal támogatják a tehetségeket akár a Felvidéken is

A Kis Virtuózok Alapítvány ösztöndíjakkal támogatja a fiatal zenei tehetségek kibontakozását, miközben egy szakmai-nevelői csapat arra is figyel, hogy ne terheljék túl a gyerekeket – mondta Peller Mariann, a közmédián sugárzott Virtuózok című tehetségkutató műsor egyik producere, aki azt is elárulta, hogy a győztesek szólólemezei mellett egy Virtuózok-riportkönyv is megjelenik tavasszal.

A producer hangsúlyozta: "a Kis Virtuózok Alapítvány célja a világ bármely pontján élő, kiemelkedő klasszikus zenei tehetséggel rendelkező fiatalok felkutatása, támogatása. Az alapítvány olyan komplex programot kínál a fiatal művészek számára, amely képzésük, karrierépítésük szempontjából egyedi és felbecsülhetetlen. Az alapítvány kuratóriuma által kiválasztott zenészek ösztöndíjak formájában anyagi támogatást kapnak, melyet komolyzenei tanulmányaikra vagy hangszervásárlásra fordíthatnak, rendszeres fellépési lehetőséghez jutnak, valamint személyes imázsuk építéséről is gondoskodnak".

A kezdeményezés hitelességét erősíti, hogy az ösztöndíjasok kiválasztása szakmai bizottság által történik. Az Alapítvány tagjai között olyan elismert szakembereket találunk, akik a kultúra, a komolyzene és a média területén tevékenykednek - tette hozzá Peller Mariann.

"A műsor után a teljes középdöntős mezőnnyel elbeszélgettünk a terveikről, majd ez alapján egy ösztöndíjrendszert dolgoztunk ki a támogatásukra. Az 50 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedő ösztöndíj egy részét kötött módon tanulmányaikra, nemzetközi versenyekre, hangszerekre fordíthatják, a másik része szabadon felhasználható. Az anyagi háttér pillanatnyilag arra elegendő, hogy a műsorban feltűnt tehetségek közül kiválasztott gyermekeket tudjuk támogatni, de célunk, hogy a programot szélesebb körre is kiterjesszük, és minél többen részesülhessenek ebben a támogatásban. Jelenleg körülbelül a kiválasztási folyamat felénél tartunk, amelyet egy szakmai csapat és az alapítvány tagjai segítenek." - magyarázta Peller Mariann.

Az alapítvány forrásait a támogatók mellett főként a Virtuózok-produkció fellépéseinek honoráriumai biztosítják; többnyire magát a Virtuózok produkciót keresik, nem az egyéni versenyzőket. "Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy az alapítvány szakmai-nevelő csapata folyamatosan kontrollálja a fellépések számát, minőségét, hogy a gyerekek érdekei semmilyen módon ne sérülhessenek." - emelte ki a producer.

Peller Mariann elmondta: a három korcsoport-győztes, azaz Boros Mihály, Lugosi Dániel Ali és Gyöngyösi Ivett, valamint a zsűri különdíját elnyerő Demeniv Mihály nagysikerű koncerteket adott New York, Toronto, Miami és Los Angeles koncerttermeiben, 3-5 ezres közönség előtt. Az amerikai turné sikerét jelzi, hogy a Virtuózok egy Japánba szóló turnémeghívást is kapott idén nyárra, illetve több ázsiai országból érkeztek már felkérések - tette hozzá.

  

 

Közben az európai koncerttermek is nagy érdeklődést mutatnak, míg a környező országok - Szlovákia, Ausztria, Románia, Franciaország, Svájc - kifejezetten a műsor iránt is érdeklődnek. "A nagy igényt látva nagyon fontos, hogy ne engedjük túlterhelni a gyerekeket, havi 1-2 koncertnél többet ezért nem vállalunk el" - húzta alá.

Peller Mariann arról is beszámolt, hogy a középdöntő válogatáslemeze után a döntő hasonló hanganyagát is szeretnék majd kiadni, miközben egy DVD-kiadásra is nagy igény mutatkozik, erről most folynak a tárgyalások. A három korcsoport-győztes szólólemezei - a korongokon új felvételekkel, a műsorban hallottnál bővebb repertoárral - idén húsvétra kerülhetnek a polcokra, miként idén tavaszra, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelenhet meg egy riportkötet is: a Holnap Kiadó és a Classic Talents Hungary Kft. gondozásában megjelenő könyvben a gyerekek, felkészítő tanáraik, szüleik és a zsűritagok vallanak a műsor kulisszatitkairól.

A Virtuózok első évadának átütő sikere volt, a műsort milliók nézték és tárgyalták, és felmérések szerint a nézők 96 százalékának tetszett is.

"A tavalyi év egyik fontos tapasztalata volt, hogy több időt kell hagyni a felkészülésre, mert az iram - főként a kicsiknek - túl gyors volt. Hamarabb el szeretnénk kezdeni a válogatókat, a pécsi Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve háromhetes nyári tábort rendezünk, ahol a 2014-es Virtuózok döntősei együtt készülhetnek majd az új jelentkezőkkel, és a fiatalok többek között a zenekarral való fellépést is gyakorolhatják" - részletezte a terveket Peller Mariann.

A producer a távlati tervekről elmondta: a következő években a dzsessz és a világzene is terítékre kerülhetne, később pedig ifjú karmesterek és zeneszerzők is megmutathatnák tehetségüket, továbbá "kamaravirtuózokat" is terveznek, ahol különböző kamaraformációk mutatkozhatnának be a közönségnek.

ATEMPO.sk / MTI