Eurovíziós Dalfesztivál – Ma jön A Dal harmadik elődöntője

Ma este a harmadik elődöntővel folytatódik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye, A Dal. Az M1 és a Duna World csatornán élőben látható show-ból újabb hat előadó és szám jut a február 14-i vagy a 21-i középdöntőbe. A február 28-i döntőben derül ki, melyik dal képviseli Magyarországot a májusi bécsi nemzetközi versenyen.

A 60. Eurovíziós Dalfesztivál hazai dalválasztó versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül a harmadik elődöntőben újabb tíz lesz látható-hallható, hat jut tovább a középdöntőbe.

Két olyan előadó is színpadra lép, aki, illetve amely már járt az eurovíziós versenyen: Wolf Kati 2011-ben Düsseldorfban a döntőben a 22. helyen végzett Magyarország képviseletében What About My Dreams? (Szerelem, miért múlsz?) című dalával, míg a Fool Moon 2008-ban Belgrádban Csézy mögött (aki nem került a döntőbe) vokálozott. Hárman A Dalban versenyeztek már tavaly vagy tavalyelőtt: Gájer Bálint, Keresztes Ildikó és a már említett Fool Moon.

A szombat esti műsorban Gájer Bálint - That's How It Goes (szerző: Elek Norbert, Gájer Bálint és Johnny K. Palmer), Péter Barbara - Listen to the Universe (Tóth G. Zoltán, Halász Péter), Csemer Boggie - Wars For Nothing (Sebestyén Áron, Bori Sára Heléne), a Fool Moon - Back 2 Right (Molnár Gábor, Kasai Jnofinn), Keresztes Ildikó - Hazám hazád (Pálvölgyi Géza, Márkus József), Wolf Kati - Ne engedj el! (Sebastian Zelle, Martin Angelicus, Krajczár Péter, Major Eszter, Linea Deb), az Other Planet - Untold Story (Szikra Péter, Széll Őry Ádám, Nagy Leopold), a Proof of Life - Hol a határ (Krajczár Péter, Schmél Csaba, Nagyváradi Nelli), a Spoon - Keep Marching On (George Németh, Erik Fjeld, Ida Waerdahl) és Mujahid Zoltán - Beside You (Mujahid Zoltán, Csöndör László Diaz, Johnny K. Palmer) című dala hangzik el.

Most szombaton is láthat a közönség egy extra produkciót A Dalban. A Kiscsillagot az MR Szimfonikusok kísérik Balogh Sándor vezényletével.

A Dal 2015 eddigi két elődöntőjéből a Passed Mesmerize, Tóth Vera Gyémánt, Dallos Bogi World of Violence, Szűcs Gabi Úgysem felejtesz el, a Karmapolis Time Is Now, Antal Timi Woke Up This Way, Szabó Ádám Give Me Your Love, Oláh Gergő A tükör előtt, Ív Fire, a Pankastic! Kicsi a világ, de nagy világ, Éliás Gyula Jr. és a Fourtissimo Run to You, valamint a New Level Empire Homelights című dala került a középdöntőbe.

Az idei dalválasztó műsorsorozat zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer szerepel. Az ötödik zsűritag idén a közönség, a nézők SMS-ben vagy A Dal mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciók elhangzása alatti 3 percben 1-től 10 pontig, ehhez használhatják A Dal 2015 mobilalkalmazást is. A nézői pontszámok átlagát hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján öt dal és előadó kerül a középdöntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának beküldésével.

A Dal 2015 műsorvezetője Tatár Csilla, őt Harsányi Levente segíti, aki a fellépőkkel beszélget a Dal+ helyszínen, ahol az adások után az M2 csatornán folytatódik az élő műsor. A Dal+-ból a nézők kulisszatitkokat tudhatnak meg a fellépőkről és Harsányi Levente a dalválasztó show alatt érkező nézői üzenetekre, kérdésekre is válaszol. A betelefonálók nyerhetnek is.

A Dal három elődöntőjéből 18 előadó és szerzemény kerül a február 14-i és 21-i két középdöntőbe, ahol a versenyzőknek lehetőségük van az elődöntőben már hallott dalt újrahangszerelt változatban előadni. A február 28-i döntőbe nyolc (a két középdöntőből négy-négy) dal jut. A fináléban elhangzó nyolc dal közül a zsűri választja ki a legjobb négyet, ismét a nézők szavazatai döntik el, ki képviselje közülük Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között az osztrák fővárosban, Bécsben.

A nézők a Facebookon külön, a műsortól függetlenül is szavazhatnak a dalokhoz a Petőfi Rádióban készült akusztikus verziókra. A harmadik elődöntő akusztikus felvételeit is az élő adás után töltik fel a YouTube-ra, a győztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petőfi Rádió sorozatában. A második elődöntő dalainak akusztikus változataira február 6-án péntek éjfélig még lehet szavazni, a harmadik elődöntőben látható előadók esetében a következő péntek éjfél a voksolás határideje. A három elődöntőből hat-hat-hat akusztikus dal jut tovább az online szavazatok alapján. Ezt követően már 18 dalra lehet folyamatosan az utolsó középdöntő (február 21., szombat) előtti pénteken 24 óráig szavazni.

Az Eurovíziós Dalfesztivál idei magyar válogatójába 351 dalt neveztek, a mezőnyt az előzsűri szűkítette le 30-ra.

Az Eurovíziós Dalfesztiválnak évről évre százmilliós nézettsége van. Az idei, sorrendben 60. versenyt májusban azért rendezheti Ausztria, mert tavaly a koppenhágai versenyen Conchita Wurst osztrák énekes győzött Rise Like a Phoenix című dalával. Magyarország képviseletében Kállay-Saunders András, A Dal 2014 győztese az előkelő 5. helyen végzett Running című dalával. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

aTEMPO.sk / MTI