Népzene és rockzene? - Csalló zenekar a Rómeo vérzik koncertjén

A Csalló zenekar felvidéki magyar népzenei együttes, amely immáron közel 40 éve működik. 1977-ben alakult, a somorjai Csalló néptáncegyüttes kísérőzenekaraként, alapítója és első vezetője Ürge Mária (Hugi) volt, akinek mindmáig nagyon sokat köszönhet a zenekar. Az alapítástól eltelt idő alatt több felvidéki és magyarországi néptáncegyüttest kísértek, de önálló koncerteket is adtak. A helyi alkalmak mellett, sok külföldi szereplésük is volt, bejárták Európát és tavaly ősszel a Tanítókórussal Észak-Amerikában is turnéztak.

A zenekar tagjait a népzene szeretete és a gyökereikhez való ragaszkodás köti össze. Mindamellett, hogy szeretnek együtt muzsikálni, törekednek az autentikus népzene hiteles tolmácsolására. A közel negyven év alatt több mint 40 zenész ill. énekes váltotta egymást a zenekarban.

A jelenlegi tagok szinte mind somorjaiak: vezetőjük és prímásuk Hideghéty Jenci, a somorjai zeneiskola hegedűtanára, felesége Hideghéty Szilvia énekel a zenekarban, a brácsások Baráth Laci (Pici) és Bohus Zoltán (Zumi) Dunaszerdahelyről, Varsányi Gyuri cimbalmozik, Csenkey Jenő (Bene) a bőgősük és mellettük még Hecht Éva hegedül a zenekarban.

 

A hétvégén az idén 20 éves Rómeó vérzik meghívására Budapesten koncerteznek. Erről beszélgettünk a zenekar tagjaival: 

 

Holnap egy rockbandával léptek színpadra. Honnan jött ez az ötlet?

Talán nem titok, hogy Koppány, a Rómeó vérzik frontembere valamikor a Csalló néptáncegyüttesben táncolt. Még ezekből az időkből való az ismeretségünk, a zenekarhoz kötődő barátsága. Az ő ötlete volt a mostani közös koncert is és mi örömmel fogadtuk a meghívást és vállaltuk a vele járó a kihívást.

 

Készültök valami különlegességgel erre a rendhagyó koncertre?

A saját műsorunk mellett, feldolgoztuk a Rómeó vérzik egyik dalát is, melyet a budapesti koncert alkalmával hallhat először a közönség.

  

http://www.youtube.com/watch?v=rmn2t3Ymewk

 

Dolgoztatok már együtt a zenekarral máskor is?

Koppánnyal és a Rómeó vérzik zenészeivel már több alkalommal szerepeltünk együtt, pl. Zumi (brácsásunk) nagy születésnapi koncertjén, vagy néhány évvel ezelőtti Rólunk szól c. műsorban, de ezek inkább egyedi esetek voltak és eddig még sosem koncerteztünk együtt magával a Rómeó vérzik zenekarral.

 

A feldolgozáson kívül közös produkció is lesz a zenekarral?

A közönség még találkozhat zenekarunk prímásával a színpadon. De többet most még nem árulnék el, hogy meglepetés is maradjon :-)

 

A saját műsorotok keretében mit hallhatunk még tőletek?

Legfőképp népzenét. Felvidéki zenekar lévén több felföldi tájegység zenéjével készültünk, de erdélyi muzsikát is hallhatnak tőlünk Budapesten.

 

Holnap Bálint-nap. Készültök ti is "szerelemtes" dalokkal?

Természetesen igen. A Rómeó vérzik dal mellett népzenét, népdalokat adunk elő, és ezeknek egyik központi témája a szerelem.... De egy népzenei együttesnek nem nehéz erre különösebben készülni.

 

Milyen volt együtt dolgozni egy rockzenekarral?

Mindig élmény együtt zenélni más zenészekkel, ezt mindig egy nagy találkozásként éljük meg... nem volt ez másképp a Rómeó vérzik zenekarral sem.

 

Lesz ennek a közös munkának folytatása?

Titokban reméljük, hogy igen, de persze kíváncsian várjuk, hogy fogadja majd a közönség is az első közös koncertet.

 

Hol hallhatunk legközelebb itthon titeket?

Tervezzük, hogy Budapest után itthon is fellépünk ezzel a közös produkcióval. Ha minden igaz ez májusban lesz a somorjai Pomlé fesztiválon.

 

Köszönöm a beszélgetést és holnapra sok sikert kívánok.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk