Eurosonic - Jövőre Közép-Kelet-Európa országai lesznek a fókuszban

A közép-kelet-európai régió 13 országa, köztük Magyarország és Szlovákia lesz a fókuszban 2016 januárjában a 30. Eurosonic Noorderslag fesztiválon.

Az észak-hollandiai egyetemi városban minden év elején négy napon át zajló Eurosonic Noorderslag úgynevezett showcase fesztivál, fő profilja szerint bemutatkozási lehetőséget ad új tehetségeknek, emellett zenei konferenciákat és más programokat is tartanak több mint háromezer szakember részvételével.

Az eseményt jelentős médiafigyelem, televíziós és rádiós élő adások kísérik. Korábban olyan későbbi sztárzenekarok tűntek fel a Eurosonic-on, mint a Franz Ferdinand, a Ting Tings vagy a Peter Bjorn and John. A Eurosonic-ot 2016-ban január 13-tól 16-ig rendezik meg Groningenben.

"Az európai népesség közel fele él Közép-Kelet-Európában, ezért szükségszerűnek érezzük, hogy az Eurosonic még több és jobb kapcsolatot építsen ki a régió és a kontinens nyugati térsége között. Kíváncsiak vagyunk minden tehetségre Közép-Kelet-Európából és szeretnénk megkönnyíteni az üzleti kapcsolatokat a zenei szakma képviselői és a média között" – mondta Peter Smidtet, a Eurosonic Noorderslag kreatív igazgatóját.

Hagyomány, hogy a Eurosonic minden évben kiválaszt egy országot, amelynek kiemelt figyelmet szentel. Idén ez Izland volt, jövőre pedig a 13 országot (Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) magában foglaló közép-kelet-európai régió lesz a fókuszban.

A Eurosonic szervezői között van Szép Fruzsina, a Sziget fesztivál volt programigazgatója, aki jelenleg a Berlin Festival és a Lollapalooza Berlin igazgatójaként dolgozik a német fővárosban. 2005 óta dolgozik azon, hogy erősödjön a művészeti repertoár mozgása, illetve a szakértelem együttműködése és cseréje a kultúra területén dolgozók, a fesztiválok és a média között a közép-kelet-európai régióban.

"A Central and Eastern European Talent Exchange Program (CEETEP, Közép- és Kelet-európai Tehetség Csere Program) ötlete 2006-ban született meg egy budapesti konferencián, és tíz év munkája, a közreműködő szakemberek, fesztiválok, média közreműködése eredményezi a 2016 januári nagy bemutatkozást" - mondta Szép Fruzsina.

A CEETEP-ben jelenleg 18 fesztivál vesz részt, a régiót az európai zenei együttműködésbe bekapcsoló folyamat elmélyítésében 2010 és 2015 között a Eurosonic, a Sziget fesztivál és az újvidéki Exit Festival egyaránt kiemelkedő szerepet játszott. Az ötéves programot 2,4 millió euróval támogatta az Európai Bizottság. A közép-kelet-európai régió előadói jövő januárban Groningenben a Eurosonic-on az eddiginél lényegesen nagyobb számban léphetnek fel; a showcase-en azok a bandák kapnak lehetőséget, amelyek saját piacukon már bizonyítottak.

Az idei, 29. Eurosonic Noorderslagot január 14. és 17. között rendezték meg Groningenben. A rangos észak-hollandiai eseményre 24 európai rádióállomás jelölt előadókat, Magyarországról a Petőfi Rádió a Szabó Balázs Bandáját választotta, a zenekar főidős koncertet adott a városi színházban, a Stadsschouwburgban.

A Eurosonic-on a díjátadók mellett a zeneipar több mint 3200 résztvevőjének részvételével nemzetközi konferenciát tartanak. A fellépő zenekarok csaknem 400 különböző zenei fesztivál szervezői előtt mutatkozhatnak be, ami Európában a legszélesebb szakmai nyilvánosságot jelenti számukra. A Eurosonic-on adták át január 15-én a European Festival Awards díjait is: a Sziget - 2012 után - ismét Európa legjobb nagyfesztiválja lett. 

aTEMPO.sk / MTI