Elhunyt Mike Porcaro, a Toto volt basszusgitárosa

Mike Porcaro

Elhunyt Mike Porcaro, a fúziós zene egyik alapcsapata, az amerikai Toto egykori basszusgitárosa. A zenész 59 éves volt és 2007 óta szenvedett súlyos betegségben, az agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS).

A Los Angelesben 1976-ban alakult Toto lemezeiből eddig 35 millió példányt adtak el világszerte. Az Africa című dalt tartalmazó Toto IV című album (1982) a rockzene történetében először kapott 6 Grammy-díjat. Mike Porcaro 1982-től másfél évtizeden át volt a Toto tagja.

Nyugalomban, álmában hunyt el, családja körében - idézte öccse, a Toto alapítója, a billentyűs Steve Porcaro közleményét a BBC. Steve Porcaro jelenleg is tagja a Totónak, amely idén június 26-án a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán fog koncertezni. A Porcaro-fivérek legidősebbje, és szintén Toto-alapító dobos, Jeff 1992-ben szívrohamban veszítette életét.

A Toto 2010-ben - immár Bobby Kimball énekes nélkül - állt újra össze egy európai turnéra, a bevételt Mike Porcaro gyógyítására ajánlották fel.

"Ez volt a legjobb módja annak, hogy a betegségről minél többet megtudjanak az emberek. Akkor Mike-ért álltunk újra össze, de azért mindannyiunkban megvolt a vágy, hogy újra játsszuk a Toto zenéjét, a magunk és a közönség örömére egyaránt" - mondta 2012-ben David Paich billentyűs, az együttes másik alapító tagja.

ATEMPO.sk / MTI