Heti listafigyelő – 2015/12. hét

Mark Ronson és Bruno Mars világslágere, az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáját tizedik hete vezető Uptown Funk! a rangsor 1958 augusztusa óta tartó történetének 1041. listavezetője, és a 29. a sorban, amely tíz vagy ennél több hétig tanyázott az élen. Ez mindössze a listavezető dalok három százalékának sikerült.

Az amerikai rangsorban nyolcadik hete áll ugrásra készen az ezüstérmes pozícióban Ed Sheeran a Thinking Out Loud című szerzeménnyel. Missy Elliott a csúcstartó, aki 2002-ben és 2003-ban tíz hétig volt második a Work It című zeneszámmal. Donna Lewis (I Love You Always Forever – 1996) és a Foreigner (Waiting for a Girl Like You – 1981, 1982) kilenc hétig, Brian McKnight (Back at One – 1999, 2000) és Shania Twain (You’re Still the One – 1998) nyolc hétig szerepelt a második helyen. A listavezetés egyiknek sem sikerült. Szinte biztosra vehető, hogy Ed Sheeran felvétele is lemarad róla.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!
Egyesült Királyság – Sam Smith featuring John Legend: Lay Me Down
Németország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do
Magyarország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

 

Listavezetés, harmadik nekifutásra

A Lay Me Down napjaink vezető világsztárjának, az angol Sam Smithnek az első zeneszáma. Az Egyesült Királyságban 2013 februárjában jelent meg, akkor a 46. helyig jutott. Idén februárban újból kiadták, a héten a brit rangsor 18. pozíciójában található, a 15. helyig vitte. Március 9-én jótékonysági célból ismét megjelent, a Red Nose Day 2015 keretében, az új változatot Smith John Legenddel énekli. A duett a brit listán 105 070 példánnyal rajt-cél győzelmet aratott. Sam Smithnek odahaza ez a negyedik listavezetője. 2013-ban Naughty Boy La La La című slágerének közreműködőjeként egy, tavaly a Money on My Mind és a Stay with Me című felvételeivel szintén egy-egy hétig uralta a mezőnyt. Az ohiói John Legend eddig az All of Me című szerzeményével tanyázott a legmagasabban, az ezüstérmes pozícióban. A harmadik helyre ugrott két rapper: a floridai Flo Rida és a kaliforniai Sage the Gemini dala, a G.D.F.R. című. A nyolcadik pozícióban debütált a dallasi születésű Usher az észak-memphisi Juicy J rapperrel készült I Don’t Mind című zeneszámmal.

A német piacon negyedik hete a Love Me Like You Do a legnagyobb sláger A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című filmből.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A magyar Single (track) Top 40 rangsort is negyedik hete a Love Me Like You Do vezeti. A 31. helyen Nótár Mary felvétele, A sok testvér átka, a 34. pozícióban Dallos Bogi tavalyi dala, a Feels So Right kezdett. A magyarországi rádióállomások műsoraiban ötödik hete az Uptown Funk! a leggyakrabban játszott szerzemény.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kelly Clarkson: Piece by Piece
Egyesült Királyság – Sam Smith: In the Lonely Hour
Németország – Wolfgang Petry: Brandneu
Magyarország – Tankcsapda: Urai vagyunk a helyzetnek

 

Madonna lemaradt a brit trónról

Kelly Clarkson világviszonylatban talán az egyetlen szólóénekes, aki tehetségkutató tévéműsorból kikerülve hosszú és folyamatos népszerűségre tett szert. Az első, 2002-es American Idol győztese a hetedik, Piece by Piece című stúdióalbumával 97 ezer példánnyal az amerikai lista élére iratkozott fel. A texasi énekesnő a 2003-as Thankful és a 2009-es All I Ever Wanted című stúdiólemezével is listavezető volt. A 2007-es My December és a 2011-es Stronger cíművel a második, a 2004-es Breakaway és a 2013-as Wrapped in Red cíművel a harmadik helyig jutott. Az e heti amerikai rangsorban A szürke ötven árnyalata korongja a második 96 ezer példánnyal. Az élmezőnyben még egy új belépő szerepel: a kilencedik pozícióban nyitott Brandi Carlile washingtoni country-folk énekesnő az ötödik, The Firewatcher's Daughter című stúdióalbumával, amelyből 43 ezer példány fogyott el.

Madonna a brit piacon nagy meglepetésre nem tudta megszerezni a lista csúcsát a 13., Rebel Heart című stúdiólemezével, 37 245 példánnyal az ezüstérmes pozícióban startol vele. Legutóbb az 1994-es Bedtime Stories című stúdióalbuma maradt le a dobogó legfelső fokáról, az a második helyig vitte. Sam Smith nagylemeze, az In the Lonely Hour vezet 49 482 példánnyal. Rebecca Ferguson liverpooli énekesnő harmadik stúdióalbuma, a Lady Sings the Blues a hetedik pozícióba érkezett meg. A 2000 és 2005 közti időszak egyik vezető fiúcsapata, a 2011-ben újjáalakult angol Blue ötödik stúdiólemeze, a Colours a 13. helyet foglalta el.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban az 1951-es születésű Wolfgang Petry német zenész albuma, a Brandneu debütált az élen. Az angol Steven Wilson negyedik szólólemeze, a Hand. Cannot. Erase. a harmadik, Nena német popcsillag 17. stúdióalbuma, az Oldschool a negyedik, a Noel Gallagher’s High Flying Birds második stúdiólemeze, a Chasing Yesterday az ötödik pozícióban kezdett.

Magyarországon megszakításokkal kilencedik hete a Tankcsapda albuma, az Urai vagyunk a helyzetnek a legkelendőbb. A 28. helyről a másodikra lépett a tavalyi X-Faktor győztese, Tóth Andi Az első X című nagylemezével. Az ötödik pozícióba tért vissza Janicsák Veca 2013-as albuma, az Édes szavakkal. A negyvenes mezőny egyetlen újdonságaként a huszadik helyen rajtol a svéd Roxette újabb válogatáskorongja, az XXX – The 30 Biggest Hits.

Puha József, aTEMPO.sk