Heti listafigyelő – 2015/13. hét

Madonna bosszankodhat. A Rebel Heart című 13. stúdiólemezével ugyan világszerte az eladási listák csúcsán kezdett, a magyaron és a németen is, a két legfontosabb zenepiacon viszont nem tudta megszerezni a trónt. Ráadásul az előző, 2012 márciusában megjelent MDNA című stúdióalbumával összehasonlítva az új nagylemez iránt a világ minden pontján kisebb az érdeklődés, az amerikai és a brit piacon annyival, hogy az már nem magyarázható az albumforgalom általános visszaesésével.

A Rebel Heart az USA-ban 121 ezer példánnyal a második helyre érkezett meg, ebből 116 ezer a valós eladás, a többi a streamelés. Madonna MDNA című nagylemezéből 359 ezer példány fogyott el a kiadás hetében. Az Egyesült Királyságban a Rebel Heart a múlt héten 37 245 példánnyal nyitott az ezüstérmes pozícióban, ebből 416 a streamelés (a héten a hetedik), az MDNA címűből 56 335 példányt értékesítettek az első héten. A csalódást jelentő eladási mutatókat legtöbben az album idő előtti kiszivárgásával indokolják (decemberben került fel az internetre a korong több dala), amelyet a popkirálynő a terrorizmus egyik formájának nevezett.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!
Egyesült Királyság – Sam Smith featuring John Legend: Lay Me Down
Németország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do
Magyarország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

 

A Thinking Out Loud nem lesz listavezető

Továbbra sincs változás az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsora élén, 11. hete az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars uralja a mezőnyt. Sokan máris biztosra veszik, hogy az Uptown Funk! lesz 2015 legnagyobb slágere az USA-ban. 2014 legnépszerűbb zeneszáma, Pharrell Williams Happyje tíz hétig vezetett. Az angol Ed Sheeran a Thinking Out Loud című szerzeménnyel nyolc hétig volt második, a héten a harmadik helyre hátrált. A Los Angeles-i Maroon 5 jött fel az ezüstérmes pozícióba a Sugar című felvétellel. Az angol Sam Smith és az ohiói John Legend duettje, a brit listát második hete uraló Lay Me Down ötven helyet ugorva a nyolcadik. (A Hot 100 rangsorban hivatalosan Smith szólóváltozata szerepel, ehhez adják hozzá a duett eredményeit). Két pozíciót javítva a tizedik Fetty Wap New Jersey-i rapper-énekes a Trap Queen című dallal.

Az Egyesült Királyságban a listán tartózkodás 17. hetében a tizedik helyről a negyedikre lépett James Bay slágere, a Hold Back the River. A fokozott érdeklődés azzal magyarázható, hogy hétfőn került forgalomba a szigetországban 2015 leendő nagy felfedezettjének kikiáltott énekes-gitáros első albuma, a Chaos and the Calm. Elképzelhető, hogy a zeneszám a jövő héten még feljebb jut. Őrzi az ezüstérmes pozícióját az év másik leendő felfedezettjének gondolt Years & Years londoni trió a két hete a csúcson startoló King című szerzeménnyel. A legmagasabban rajtoló újdonság a Tough Love angol duó a 11. helyen debütáló So Freakin’ Tight című felvétele.

Németországban ötödik hete A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című film betétdala, a Love Me Like You Do vezet. A 84. pozícióból a 12. helyre jött fel Andreas Kümmert az Eurovíziós Dalfesztivál németországi fordulóját megnyert Heart of Stone című zeneszámmal. Mint ismert, mégsem ez képviseli a német színeket az összeurópai seregszemlén, mivel Kümmert visszalépett. A helyi verseny második helyezettje, a Black Smoke című szerzemény csendül fel a bécsi színpadon, amelynek Ann Sophie az előadója.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort is Ellie Goulding uralja, szintén ötödik hete. Megjelent a Wellhello első nagylemeze, az Elnöki ügy. Ennek hozadékaként a Fluor és Diaz alkotta duó Apuveddmeg című slágere a második, a Rakpart a negyedik pozícióba tért vissza, a Sokszor volt már így című újdonsága a 12., az Oldalzseb a 21., a Széthagyott ruhák a 25. helyre iratkozott fel. A német listán az ötödik pozícióba előlépő Lost Frequencies belga lemezlovas-producer Are You with Me című felvétele a 23., a Muse dala, a Psycho a 38. helyen kezdett. A magyarországi rádióállomások műsoraiban hatodik hete az Uptown Funk! a leggyakrabban játszott zeneszám.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Empire – Original Soundtrack from Season 1
Egyesült Királyság – Kendrick Lamar: To Pimp a Butterfly
Németország – Madonna: Rebel Heart
Magyarország – Madonna: Rebel Heart

 

Kendrick Lamar brit meglepetésgyőzelme

Az Amerikai Egyesült Államokban új belépőként a Fox tévécsatornán látható Empire című tizenkét részes szappanopera, musical albuma, az Original Soundtrack from Season 1 foglalta el a lista élét 129 965 példánnyal. A tízes mezőnyben még egy újdonság található: Luke Bryan georgiai születésű countryénekes Spring Break… Checkin’ Out című EP-je 106 ezer példánnyal a harmadik helyen szerepel.

A brit piacon Kendrick Lamar szerezte meg az első helyet a To Pimp a Butterfly című harmadik stúdiólemezével, amelyből 29 695 példány fogyott el. A kaliforniai rapper első albumát, a 2011-es Section.80 címűt nem jegyezték a brit eladási listán, a második, a 2012-es good kid, m.A.A.d city című a 16. pozícióig jutott. Két élő legenda, a skót Mark Knopfler nyolcadik stúdiólemeze, a Tracker a harmadik, az északír Van Morrison albuma, a Duets: Re-working the Catalogue az ötödik helyre érkezett meg. A görög származású, walesi Marina Diamandis (Marina and the Diamonds) harmadik stúdiólemeze, a Froot meglepetésre csak a tizedik pozícióban nyitott.

A német élmezőnyben Madonna albuma mellett további két új belépőre lelünk. A második helyen Howard Carpendale német énekes nagylemeze, a Das ist unsere Zeit, a negyediken Sudden német rapper korongja, a Superkräfte debütált. Andreas Kümmert tavalyi albuma, a Here I Am nyolcvan pozíciót javítva az ötödik.

Magyarországon a Wellhello nagylemeze, az Elnöki ügy a hatodik, a Noel Gallagher’s High Flying Birds angol zenekar második stúdióalbuma, a Chasing Yesterday a kilencedik, Charli XCX angol énekesnő második stúdiólemeze, a Sucker a 13., a Református énekek 2014 című gyűjtemény a 38. helyre iratkozott fel.

Puha József, ATEMPO.sk