Heti listafigyelő – 2015/14. hét

Kendrick Lamar a múlt heti brit meglepetésgyőzelme után a héten – a várakozásnak megfelelően – az amerikai albumeladási listán is az első helyen kezdett a To Pimp a Butterfly című harmadik stúdiólemezével. Az USA-ban 363 ezer példány fogyott el belőle.

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát – elsősorban a streamelésnek köszönhetően – elárasztották Kendrick Lamar dalai. A 28. életévében járó kaliforniai hiphopsztár új albumáról a King Kunta a 61., a The Blacker the Berry (featuring Assassin) a 66., az Alright a 83., a Wesley’s Theory (featuring George Clinton & Thundercat) a 91., a These Walls (featuring Bilal, Anna Wise & Thundercat) a 94., az Institutionalized (featuring Bilal, Anna Wise & Snoop Dogg) a 99. pozícióban debütált.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!
Egyesült Királyság – Jess Glynne: Hold My Hand
Németország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do
Magyarország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

 

A legyőzhetetlen Uptown Funk!

Az Amerikai Egyesült Államokban 12. hete az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars slágere a legnépszerűbb zeneszám. Legutóbb Robin Thicke, T.I. és Pharrell Williams felvétele, a Blurred Lines uralta ilyen hosszú ideig a listát 2013-ban. Három helyet javítva a tizedik Flo Rida floridai rapper Sage the Gemini kaliforniai rapperrel és Lookas amerikai producerrel készült G.D.F.R. című szerzeménye. Eggyel előtte, a kilencedik pozícióban egy másik floridai rapper, Pitbull szerepel az arkansasi születésű Ne-Yóval készült Time of Our Lives című dallal.

A brit piacon Jess Glynne aratott rajt-cél győzelmet a Hold My Hand című újdonságával, 97 494 példánnyal. A Clean Bandit slágerének, a Rather Be címűnek az énekeseként ismertté vált londoni Jess első szólószáma, a Right Here tavaly júliusban a hatodik helyig jutott. Ahogy egy hete megjósoltuk, ismét feljebb lépett James Bay a Hold Back the River című felvétellel, már ezüstérmes. A következő új belépő, a Sigma leedsi drum and bass duó Labrinth angol énekessel készült Higher című szerzeménye a 12. pozícióban indít.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban hatodik hete az angol Ellie Goulding slágere, a Love Me Like You Do az első A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című filmből. James Bay dala, a Hold Back the River a 14. helyről a hatodikra jött fel, a Years & Years zeneszáma, a King a tizedik pozícióban nyitott.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort szintén hatodik hete a Love Me Like You Do vezeti. A negyvenes mezőnyben négy újdonság található: a Hold Back the River (James Bay) a 33., a Flashed Junk Mind (Milky Chance) a 34., a Don’t Ever Let Go (Rick Raven) a 35., a G.D.F.R. (Flo Rida featuring Sage the Gemini and Lookas) a negyvenedik helyet foglalta el. A magyarországi rádióállomások hetedik hete az Uptown Funk! című felvételt sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kendrick Lamar: To Pimp a Butterfly
Egyesült Királyság – James Bay: Chaos and the Calm
Németország – Mark Knopfler: Tracker
Magyarország – Edda Művek: A Sólyom Népe

 

Madonna zuhanórepülésben

Az amerikai albumeladási lista tízes mezőnyében Kendrick Lamar nagylemeze mellett még két új belépőre lelünk: a Modest Mouse washingtoni rockzenekar hatodik stúdióalbuma, a Strangers to Ourselves 77 ezer példánnyal a harmadik, a walesi–görög származású Marina Diamandis (Marina and the Diamonds) harmadik stúdiólemeze, a Froot 46 ezer példánnyal a nyolcadik helyre érkezett meg. Madonna korongja, a Rebel Heart a másodikból a 21. pozícióba csúszott.

Az Egyesült Királyságban – a várakozás szerint – az angol James Bay első albuma, a Chaos and the Calm szerezte meg a lista élét 64 440 példánnyal. A TOP 10-ben további három újdonság szerepel: Seasick Steve amerikai blueszenész hetedik stúdiólemeze, a Sonic Soul Surfer a negyedik, Laura Marling angol énekesnő ötödik stúdióalbuma, a Short Movie a hetedik, a The Cribs angol indie rock együttes hatodik stúdiólemeze, a For All My Sisters a kilencedik helyre iratkozott fel. Madonna albuma a brit piacon is a 21. pozícióban található – két hete a második helyen kezdett, egy hete a hetedik volt.

 {jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon a glasgow-i születésű Mark Knopfler debütált a csúcson a Tracker című nyolcadik szólólemezével. Oonagh (Senta-Sofia Delliponti) német énekes-színésznő második albuma, az Aeria a második, Kendrick Lamar korongja, a To Pimp a Butterfly a hetedik, az izlandi Björk kilencedik stúdiólemeze, a Vulnicura a 11. pozícióban startol. A Rebel Heart az elsőről a negyedik helyre csúszott.

Magyarországon az Edda Művek nyitott az eladási rangsor élén A Sólyom Népe című albumával. A negyvenes mezőnyben további öt új belépőre lelünk: Mark Knopfler nagylemeze, a Tracker az ötödik, a Kállay Saunders Band korongja, a Delivery Boy a huszadik, a Red Bull Pilvaker EP-je a 33., Kendrick Lamar albuma a 34., a European Mantra nagylemeze, a The a 39. pozíciót foglalta el. A Rebel Heart elsőből lett második. A válogatás- és mixalbumok eladási listáját nyolcadik hete A Dal, az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi fordulójának harminc zeneszámát tartalmazó CD-je uralja.

Puha József, aTEMPO.sk