I. Szintetizátor Expo Budapesten

Első alkalommal rendezik meg a Szintetizátor Expót április 18-án és 19-én a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban Budapesten. A látogatók hangszer-különlegességekkel találkozhatnak, és lesznek koncertek is, fellép a Lerch István & SuperGroup formáció.

A kétnapos esemény ízelítőt nyújt a szintetizátor múltjából, jelenéből és egy kicsit a jövőjéből is. Igazi retro szintikkel, érdekes előadásokkal tarkított programsorozat várja a közönséget és a szakma képviselőit.

A szintetizátorok széles körű megjelenése, az 1960-as évek óta a könnyű- és komolyzenében, valamint a dzsesszben is komoly szerephez jutottak. A hangszer megszámlálhatatlan album, zenei- és színpadi produkció részese volt, és részese napjainkig. A rendezvényt a szervezők az idén januárban elhunyt Edgar Froese, az elektronikus zene legendás együttese, a német Tangerine Dream alapítója és egyetlen állandó tagja emlékének ajánlják.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Az expo egyik fő attrakciója az a mintegy ötven darabból álló, zömmel működő, a helyszínen is kipróbálható hangszerekből álló, vintage analóg szintetizátor-gyűjtemény lesz, amely darabjai között igazi csemegék, kuriozitások lesznek. A kiállított hangszerek túlnyomó része a Roland Magyarország és Mosolygó Tibor magángyűjteményéből származik. A Mészáros Csaba teremben a szintetizátor-újdonságok a világmárkákat forgalmazók standjain szintén kipróbálhatóak lesznek.

A Klauzál Ház 106-os termében workshopokat rendeznek az expo két napja alatt. A meghívott előadók között szerepel Erdész Róbert, a Solaris együttes billentyűse, Szigetvári Andrea, a Zeneakadémia zeneszerzés tanszakának oktatója, illetve Kovács Attila, a XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola szintetizátor szakának oktatója.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A szombat és a vasárnap is egy hosszabb előadással zárul: április 18-án Kiss László az idén 45 éves Kraftwerk együttesről beszél, másnap pedig a midi.blog.hu szerkesztője, Gerényi Gábor a szintén német Tangerine Dream jelentőségét taglalja. A 112-es teremben interactive live act/jam sessiont rendeznek, ahol műfaji kötöttségek nélkül amatőr és profi előadók mutatkozhatnak be a közönség előtt saját szintetizátoraikkal.

Az expón koncertek is lesznek. Szombaton este a Bujtor István színházteremben a Lerch István & SuperGroup ad koncertet. A formációban a főszereplő billentyűs-énekes mellett Hrutka Róbert gitáros-énekes, Lattmann Béla basszusgitáros és Szendi Gábor dobos szerepel, őket Micheller Myrtill énekes egészíti ki.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

"A műsorban nyilván ott lesznek a kötelező darabok, mint az Angyallány vagy a Tűzvarázsló, dalok a V'Moto-Rock lemezekről és szólóalbumaimról, valamint másoknak, például Malek Andreának, Charlie-nak írott számaim" - mondta Lerch István. Az előzenekar az A Tonal Diktatur, amely a Kraftwerk és a Depeche Mode hangzásvilágát idézi fel.

Vasárnap délután a Vén Emil Galériában előbb Zeffer András Mobilaréna című műsorát mutatja be, majd Jankai Béla, végül a Supersurrexit lép színpadra.

aTEMPO.sk / MTI