Heti listafigyelő – 2015/15. hét

The Prodigy

Az Uptown Funk! az elitmezőnyben. Mark Ronson és Bruno Mars slágere 13. hete vezeti a Billboard magazin Hot 100 listáját, s ezzel az amerikai zenetörténet tíz legsikeresebb dala közé került. Ilyen hosszú vagy még hosszabb ideig korábban csak kilenc zeneszámnak sikerült uralnia a mezőnyt.

Tizenhárom hétig a Boyz II Men (End of the Road – 1992), valamint Brandy és Monica (The Boy Is Mine – 1998) vezetett. Tizennégy hétig Whitney Houston (I Will Always Love You – 1992, 1993), a Boyz II Men (I’ll Make Love to You – 1994), a Los Del Rio (Macarena, Bayside Boys Mix – 1996), Elton John (Candle in the Wind 1997 / Something About the Way You Look Tonight – 1997, 1998), Mariah Carey (We Belong Together – 2005) és a The Black Eyed Peas (I Gotta Feeling – 2009) tanyázott az élen. A csúcstartó Mariah Carey és a Boyz II Men – a One Sweet Day című slágerrel 1995-ben és 1996-ban tizenhat hétig vezették az amerikai rangsort.

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Mark Ronson featuring Bruno Mars: Uptown Funk!
Egyesült Királyság – Jess Glynne: Hold My Hand
Németország – Lost Frequencies: Are You with Me
Magyarország – Ellie Goulding: Love Me Like You Do

 

Rihanna visszafogott szereplése

Az amerikai Hot 100 tízes mezőnyében egy új belépőre lelünk: három helyet javítva a tizedik a modellként is ismert holland Natalie La Rose a Somebody című szerzeménnyel, amelyben Jeremih is közreműködik. A chicagói énekes eddigi legnagyobb nemzetközi sikere a YG kaliforniai rapperrel készült Don’t Tell ’Em, amely a német Snap! 1992-es Rhythm Is a Dancer című világslágerének átdolgozása. A 23. pozícióban debütált a barbadosi Rihanna újdonsága, a Bitch Better Have My Money.

Az Egyesült Királyságban második hete a londoni Jess Glynne zeneszáma, a Hold My Hand a legnépszerűbb, ezúttal 80 177 példánnyal vezet. A 26. helyről a másodikra ugrott a Nyugat-Yorkshire-ben született Ed Sheeran Bloodstream című felvételének új, a Rudimental londoni drum and bass kvartettel készült verziója. A legmagasabban rajtoló új belépő, a pihenőpályán levő N-Dubz hiphoptrióban megismert Dappy dala, a Beautiful Me a 19. pozícióban nyitott. Rihanna újdonsága csak a 27. helyen található, két pozíciót javítva.

A német rangsorban hat hét után trónfosztott lett Ellie Goulding a Love Me Like You Do című slágerrel. Lost Frequencies belga lemezlovas-producer vette át a vezetést az Are You with Me című szerzeménnyel, amely Easton Corbin amerikai countryelőadó 2012-es zeneszámának remixváltozata.

A magyar Single (track) Top 40 listát hetedik hete a Love Me Like You Do uralja A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) című filmből. Rihanna újdonsága a tizedik helyre iratkozott fel. Olly Murs Demi Lovatóval készült felvétele, az Up a 22., Charli XCX dala, a Boom Clap a 34., Kygo featuring Conrad zeneszáma, a Firestone a 35., Cserháti Zsuzsa Mennyit ér egy nő? című slágerének átdolgozása a Swing című filmből Mohamed Fatima, Radics Gigi és Tóth Vera előadásában a 39. pozícióba érkezett meg. A magyarországi rádióállomások nyolcadik hete az Uptown Funk! című szerzeményt játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kendrick Lamar: To Pimp a Butterfly
Egyesült Királyság – The Prodigy: The Day Is My Enemy
Németország – Mark Knopfler: Tracker
Magyarország – Edda Művek: A Sólyom Népe

 

A megunhatatlan The Prodigy

Az USA-ban második hete Kendrick Lamar kaliforniai hiphopsztár harmadik stúdióalbuma, a To Pimp a Butterfly a legkelendőbb hanghordozó – a második héten 123 ezer példány fogyott el belőle. Mögötte két filmzenei nagylemez tanyázik: a második helyen 61 ezer példánnyal az Empire című tévésorozat, a harmadikon 54 ezerrel A szürke ötven árnyalata korongja szerepel. A TOP 10-ben két új belépőre lelünk: a hetedik pozícióban 48 540 példánnyal Action Bronson New York-i hiphopelőadó harmadik stúdióalbuma, a Mr. Wonderful, a tizedikben negyvenezerrel a Kidz Bop 28. része kezdett. Az utóbbi sorozat hanghordozóin napjaink slágereit gyerekek éneklik, ha kell, módosított szöveggel.

A brit élmezőnyben három újdonság található. Az első helyet 45 302 példánnyal a The Prodigy angol zenekar hatodik stúdiólemeze, a The Day Is My Enemy, a hatodikat Sufjan Stevens detroiti dalszerző-énekes hetedik stúdióalbuma, a Carrie & Lowell, a tizediket a Circa Waves liverpooli indie-rock együttes első nagylemeze, a Young Chasers szerezte meg. A Nightwish finn metálzenekar nyolcadik stúdióalbuma, az Endless Forms Most Beautiful a 12. pozícióban startol.

Németországban második hete Mark Knopfler korongja, a Tracker a legnépszerűbb. A tízes mezőnyben öt új belépő tanyázik. A második helyet a Die Orsons német hiphopcsapat negyedik stúdiólemeze, a What’s Goes?, a harmadikat az angol James Bay első albuma, a Chaos and the Calm, a negyediket a Toto 1977-ben alakult amerikai rockegyüttes 13. stúdiólemeze, a Toto XIV (az előző, a Falling in Between 2006-ban jelent meg), az ötödiket Joe Bonamassa amerikai blues-rock zenész koncertalbuma, a Muddy Wolf at Red Rocks, a hatodikat az Eskimo Callboy német metalcore zenekar harmadik nagylemeze, a Crystals foglalta el.

Magyarországon második hete az Edda Művek A Sólyom Népe című albumából értékesítik a legtöbbet. A negyvenes mezőnyben öt újdonság szerepel. Kylie Minogue CD-je és DVD-je, a Kiss Me Once: Live at The SSE Hydro a harmadik, a Toto nagylemeze, a Toto XIV a 15., a Bee Gees öt CD-ből álló, 1974–1979 című díszdoboza a harmincadik, a Rising Star tehetségkutató tévéműsor válogatása, a TOP 13 a 32., James Bay albuma, a Chaos and the Calm a 38. pozícióban debütált.

Puha József, ATEMPO.sk