Felvidéki Farkasnap Komáromban

Felvidéki Farkasnap Komáromban

Immáron harmadik éve, minden tavasszal Felvidékre, Komáromba látogat Magyarország kultikus thrash metal zenekara az Akela! Idén először igazi Farkasnap kerül megrendezésre, ahol Főnökéken kívül öt kiváló együttes lép még a színpadra. A falkagyűlés helyszíne a RÉV – A magyar kultúra háza lesz szombaton, április 25-én, a kezdés pedig viszonylag korai, hisz 18 órától már szól a zene, tehát ideje időben érkezni.

Ott lesz a felvidéki magyar rockzenei szcénának oszlopos tagja az Ayers Rock! A papíron 1997 óta létező banda folyamatosan koncertezik a határon innen, s túl is. „A ´80-as éveket idéző, dallamos rockot műveljük, nem titkolva az egykori nagy kedvencek hatását (Edda, P. Mobil, Pokolgép, P. Box, Ossian, Lord ...) Ehhez mérten a billentyűk a hangzásban jelentős szerepet töltenek be. Nem szándékunk lyukat ütni a világba, viszont törekedünk az igényes megszólalásra. Akinek tetszik a „produkciónk“, szeretettel várjuk a bulijainkra!” – írják magukról a fiúk.

Buli, zúzás, sör, ökörködés, vas, bőr, sör, farmer, felvarró, sör, thrash. Talán pár szóval így lehetne összefoglalni a Maradandó Károsodás lényegét. Pár srác 2006-ban összeállt, hogy kezdjen valamit szedett-vetett hangszereivel. Úgy, ahogy azt annak idején, 20-30 évvel ezelőtt a mára naggyá vált legendák is tették. Slayer, Sodom, Sepultura, Testament, Kreator, Destruction, és még számtalan thrash formáció gyakorolt rájuk nagy hatást. Az ő nyomdokaikon járva, útmutatásukat követve fejlődött, alakult zenei ízlésük. „Maradandó, mint a thrash és károsodás, mint amit ők csinálnak”, de a lényeg, hogy elemi erővel nyomják a '80-as évek végi, '90-es évek eleji old school thrash metalt!

„A Rammstein német együttes a hard rockot és az ipari metalt ötvözi az elektronikus zenével. Tagja az úgynevezett Neue Deutsche Härte irányzatnak, melybe olyan német együtteseket sorolnak, mint az Oomph! vagy a Die Krupps. Néhány kritikus szerint a műfaj „Tanz-Metall” (tánc-metál). 1994-ben alakultak, 2005-ig világszerte több mint 10 millió CD-t adtak el. Első albumuk 1995-ben jelent meg Herzeleid címmel. Kétszer jelölték őket Grammy-díjra 1998-ban a Du hastért, 2005-ben pedig a Mein Teilért. Kiadójuk az Universal Music Group. Bár dalszövegeik legtöbbje német, Európa nem német anyanyelvű területein is hatalmas sikereket értek el, csakúgy, mint az USA-ban, Kanadában, Latin-Amerikában, Japánban, Indiában, Izraelben és Ausztráliában. A Reise, Reise albummal (2004) ők lettek a nemzetközileg legsikeresebb német együttes, akik anyanyelvükön játszanak. Számos kislemezük volt helyezett top 10-ben Európában.” – olvashatjuk a Wikipédián. Ezen az estén a fővárosi Feuer Frei tolmácsolja a legjobb Rammstein számokat a felvidéki rajongóknak!

A Zinfield 2009-ben alakult, de a jelenlegi formáció ez év februárjától él. 2013-ig saját számokat játszottak, majd új stílust teremtve átalakult „modern népdalmetál” formációvá. Jelenleg is gőzerővel készítik sorban a népdal átdolgozásokat, mint pl. a "Tavaszi szél", "Érik a szőlő", "Elindultam szép hazámból" ismert dalokra. Két éve rögzítették saját számaiból álló "Ha neked így jó" című demójukat, mellyel előző korszakát kívánta lezárni, tavaly áprilisban az "Elindultam szép hazámból" névre keresztelt EP-t, mely 5+1 számot tartalmazott. 2014 vége, illetve az idei év eleje leginkább a koncertezésről szólt, az Egészséges Fejbőr zenekar társaságában léptek fel országszerte. Idén ősszel újra stúdióba vonulnak, és klipet is szeretnének forgatni. Az új érdeklődőknek üzenik, hogy látogassanak el a koncertre, mert biztos, hogy velük együtt fognak bulizni, énekelni és persze nem fogják megbánni!

Ki ne szeretné a Bonanza Banzai és az Ákos nótákat? A kitűnő dalszövegekhez, viszont sokszor a rocker fülekhez kevésbé passzoló zenei aláfestés párosul. Itt a megoldás. A Monumentum rock és metal stílusba gyúrta át a legnagyobb slágereket, így azok akár már a farkasok számára is fogyaszthatóvá váltak!

ATEMPO.sk