Ma van a Tánc Világnapja

Ma van a Tánc Világnapja

A Nemzetközi táncnapot vagy A Tánc Világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják. Az ünnepet az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre.

A táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

Míg a tánc az emberi kultúra része annak történetének kezdete óta, hivatali jelenléte ehhez mérten világszerte alacsony. Prof. Alkis Raftis, a Nemzetközi Táncbizottságnak az elnöke 2003-as táncnapi beszédében ezt mondta: „A 200 ország felének hivatalos szövegeiben nem is esik szó a táncról, s ennek a művészetnek a támogatására nincs külön alap létrehozva.”

Az idei világnap nemzetközi üzenetét Alkis Raftis, a Nemzetközi Tánc Tanács (CID) elnöke fogalmazta meg, aki szerint a jelen koreográfusainak a más területeken velük egyenrangú művészek közreműködésével kellene bemutatniuk alkotásaikat.

Országszerte Szlovákiában és Magyarországon is egész héten különböző táncelőadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

ATEMPO.sk / wikipedia