Ma van a nemzetközi jazznap

Ma van a nemzetközi jazznap

Április 30-án tartják világszerte a nemzetközi dzsessznapot. Magyarországon Budapest mellett négy vidéki és két határon túli városban 22 magyar és külföldi előadót láthat a közönség az ingyenes rendezvényeken. Szlovákiában az ESPRIT díjátadóval ünneplik az eseményt, ahol eldől, mely jazzlemez volt a legjobb 2014-ben.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá.

A nemzetközi dzsessznap központi gáláját 2012-ben Isztambulban, tavaly Oszakában tartották, idén Párizsban van a központ, az UNESCO fennállásának 70. évfordulójához kapcsolódó programsorozat keretében. A nap eseményeit az UNESCO párizsi épületébe szervezett koncert koronázza meg, amelyen olyan dzsesszhírességek lépnek fel, mint Herbie Hancock, a szaxofonos Wayne Shorter és Igor Butman, Dee Dee Bridgewater és Dianne Reeves énekesnő, valamint a trombitás Hugh Masekela. A francia főváros különböző helyszínein 50 koncert és előadás lesz.

A gálakoncert online is látható lesz portálukon is:

GÁLA KONCERT ONLINE

Az idei magyar rendezvény, a Jazznap.hu - akárcsak a tavalyi - alulról szerveződik, a helyi zenészközösségek bevonásával, és a Fidelio támogatásával mindenütt ingyenesek lesznek a koncertek, amelyek a műfaj megismertetését és népszerűsítését szolgálják.

A nemzetközi dzsessznap budapesti koncertjeinek sorában 16 órától a Művészetek Palotájában a Hajdu Klára Quartet játszik, ugyanott 18 órakor a Káel Norbert Jazzical Trio, 21 óra 45 perckor pedig a Syrius Legacy. A Boyzless, a Jazzation, valamint a Kész Petra és Olah Krisztián Duó a Benczúr Házban lép fel, a Balogh Kálmán-Kovács Öcsi-Novák Csaba Trió a Nyitott Műhelyben, az Eastwing Group a Barabás Villában. A Fonó Budai Zeneházban fiatal dzsessz-zenészek klubját rendezik meg, az Opus Jazzclubban a Szakcsi Jr. Quintet, a Budapest Jazz Clubban a Silence Fiction és a Szőke Niki B Verzió Projekt zenél, a Fa2t Mo's Music Pubban a Girly Groove, az IF Kávézóban pedig a Halper Hendrix Experiment.

A vidéki események között a ceglédi vasútállomáson 16 órától flashmobot tart a Petrik G. Band, Békéscsabán a Meseházban este a Babos Gyula-Kurina Kornél gitárduó, a nagykanizsai Móricz Zsigmond Házban Gayer Mátyás és Kristina Trezune duója játszik, az éppen zajló Médiawave-en a komáromi Monostori erődben 23 órától a Grencsó Kollektíva ad koncertet. Lesz két határon túli program is a Jazznap.hu-n: a sepsiszentgyörgyi Tein Teázóban jam session lesz, a kézdivásárhelyi Jazz Caféban a Borbély Műhely ad műsort.

ATEMPO.sk / MTI