Ben E. King, akit a Stand by Me tett hallhatatlanná

Neve az átlagos zenehallgatónak nem mond semmit. Pontosabban csak nem tudják beazonosítani az énekest. A Stand by Me című világslágerét ugyanis mindenki ismeri.

Benjamin Earl King 1938. szeptember 28-án született az észak-karolinai Hendersonban. Kilencévesen került New Yorkba. Húszéves korában csatlakozott a The Five Crowns nevű vokálegyütteshez, majd miután a The Drifters nevű, ugyancsak vokálcsapat menedzsere kirúgta az együttes összes tagját, a The Five Crowns tagjait szerződtette, ők folytatták The Drifters néven.

A formáció legnagyobb slágere az 1960-as a Save the Last Dance for Me. Még ebben az évben Ben E. King szólópályára lépett. A Stand by Me – amelyet Jerry Leiberrel és Mike Stollerrel írt – 1961-ben jelent meg.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Ez a huszadik század negyedik leggyakrabban sugárzott dala az amerikai rádiókban és televíziókban. A szerzemény az 1986-os, még gyerekszínész River Phoenix főszereplésével készült Stand by Me (a magyar címe: Állj mellém!) című film betétdalaként ismét nagy sikert aratott. Megszámlálhatatlan átdolgozást élt meg, még John Lennon is a repertoárjára tűzte.

A soulénekesnek a hatvanas évek közepéig több slágere volt még, amelyek ugyan eltörpülnek az említett dal sikere mellett. A hetvenes évek közepén, a diszkókorszakban is készült néhány népszerű felvétele.

Ben E. King 2014-ig aktív zenész volt, rendszeresen koncertezett. Beválogatták a Rock and Roll Hall of Fame-be is.

Puha József, ATEMPO.sk