Womex Budapesten – elindult az évad

Elkezdődött az októberi budapesti World Music Expóra (Womex) beérkezett rekordszámú, több mint ezer pályázat zsűrizése Berlinben. Ezzel hivatalosan is elindult az idei Womex-évad.

A hét úgynevezett "szamurájból" álló nemzetközi zsűri - benne Lelkes Andrással, a magyar főszervező Hangvető ügyvezető igazgatójával - a nyár folyamán folyamatosan hirdeti ki azoknak az előadóknak a névsorát, akik október 21. és 25. között bemutatkozhatnak Budapesten a Womex színpadain.

A világzene első számú nemzetközi fesztiválját 21. alkalommal rendezik meg, idén először Kelet-Európában. A Womex házigazdája a Hangvető, a budapesti esemény megrendezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 327,2 millió forinttal támogatja. Az őszi Womex Budapest három rangos kulturális intézményében zajlik: a szakmai partner a Művészetek Palotája, amely az esti koncertek helyszíne, a Bálna biztosít teret a szakmai vásár és a konferenciák számára, az A38 hajó pedig az éjszakai Dj Summitnak ad helyet

A világzenei vásár alkalmával várhatóan több mint 3000 külföldi szakember érkezik Budapestre. Rajtuk kívül mintegy kilencven országból 320 művész, 280 szakmai kiállító és 300 újságíró vesz részt a programokon, 1260 intézmény (koncert- és fesztiválszervező, lemezkiadó, ügynökség, producer, nemzeti zenei exportiroda) képviseletében.

A Womex egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek fesztiválja és díjkiosztó ünnepség. Alkalom a zene ünneplésére, új tehetségek befutására, üzletkötésre, ismerkedésre a szakmai nagyjaival, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra, kultúrdiplomáciai eseményekre és barátságok kötésére.

"A Womex olyan gazdasági ágazat szakmai vására, amely nemcsak nagy exportpotenciállal rendelkezik, hanem energiákat is felszabadít, kreatív városok, régiók és országok üzemanyagául szolgálhat. A világzene szól társadalomról, identitásról, hagyományról és megújulásról, együttműködésről, nyelvi és kulturális sokszínűségről. Ritmus és szív, dallam és közösség, lélek és evolúció. A világzene az a zenei nyelv, amelyen keresztül a kultúrák kommunikálni tudnak egymással" - mondta Weyer Balázs, az esemény programigazgatója.

A Womex stafétáját tavaly Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vette át Santiago de Compostelában. A kulturális kormányzat nemcsak a közép-európai régió és - különösképpen a magyar nap beiktatásával Magyarország - kivételes bemutatkozási lehetőségének tartja a rendezvényt, hanem tisztában van annak idegenforgalmi-gazdasági jelentőségével is. A 327 millió forint összegű állami hozzájárulásból 237,2 milliót vissza nem térítendő támogatásként bocsát a szervezők rendelkezésére az Emmi - áll a kommünikében.

Mint írták, rendezőként a Hangvető arra törekszik, hogy a Womex sztenderd nemzetközi programján kívül minél több felületet kínáljon a magyar zene megjelenésének. A rendezvény felvezető zenei eseményének, a Fonó Budai Zeneházzal és a Hagyományok Házával közösen szervezett nulladik nap különleges programjának központjában a hazai előadók állnak. Emellett a szervezők a fesztivál keretében egy extra színpadot tartanak fenn Magyarország és a régió világzenei előadóinak. A magyar előadók lehetőséghez juttatását az Emmi kiemelten támogatta.

"Átlagos években a Womexen legfeljebb egy magyar zenekar szokott bejutni a programba, idén ez mindenképpen több lesz. A budapesti rendezvény egyik fő célja, hogy lökést és inspirációt adjunk a hazai szakmának, és sok előadónak biztosítsuk az esélyt, hogy bemutatkozhasson a szakma nemzetközi kiválóságai előtt. A Womex sok szép történetnek lehet a kezdete" - mondta Lelkes András, a Hangvető ügyvezető igazgatója.

A Womexnek létezése óta fontos partnere az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), amelynek világzenei szekciója mindig a Womex első napján tartja éves találkozóját. Magyarországon a helyi EBU-tag, az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az esemény fő médiatámogatója, amely az október 21-i ünnepélyes megnyitót élőben közvetíti és a Womex számos eseményéről tudósítja a nézőket és hallgatókat.

Az MTVA a fesztivál napjai alatt az EBU ülésének házigazdája és technikai, illetve tartalmi segítséget nyújt az itthonról tudósító külföldi rádiósok és tévések számára. Emellett a közmédia már a fesztivált megelőző hónapokban is egyre többet foglalkozik világzenével.

aTEMPO.sk / MTI