Heti listafigyelő – 2015/19. hét

Blur

Ismét az Ossian viszi a prímet a magyar albumeladási listán, csak a 2008-as Küldetés című nagylemeze hagyta el a rangsort. Mint ismert, a Paksi Endre vezette metálzenekar új stúdióalbuma, a Lélekerő annyira lázba hozta a rajongókat, hogy a kedvezményes áron kínált korábbi CD-i is nagy számban fogynak.

A múlt héten a negyvenes mezőnybe tizennyolc Ossian-nagylemez került vissza vagy került be új jelzéssel. A héten az együttes Lélekerő (2015) című albuma az első, a 25 éves jubileumi koncert (2011) a második, a Fémzene (1999) a harmadik, A tűz jegyében (2013) a negyedik, az Az lesz a győztes (2011) a hatodik, a Hangerőmű (2003) a hetedik, az Egyszer az életben (2009) a nyolcadik, az Árnyékból a fénybe (2002) a kilencedik, a Gyújtópontban (2000) a tizedik, A lélek hangja (2006) a 11., a Titkos ünnep (2001) a 12., a Létünk a bizonyíték (2006) a 13., a Tűzkeresztség (2004) a 14., A szabadság fantomja (2005) a 15., az Örök tűz (2007) a 17., a Koncert (1998) a 23., a Best of 1998–2008 (2009) a 28. helyen található.

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Egyesült Királyság – OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)
Németország – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Magyarország – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again

 

OMI és Felix Jaehn legyőzte a filmslágert

Nincs változás az amerikai Hot 100 lista csúcsán, harmadik hete a See You Again, a Halálos iramban című mozifilm hetedik részének (Furious 7) betétdala vezet. Két helyet javítva már a harmadik Fetty Wap New Jersey-i rapper a Trap Queen című szerzeménnyel. Ez a környékünkön valószínűleg nem ér el nagy sikert, a nyolcadikról a hetedikre lépő Walk the Moon ohiói indie rock zenekar felvétele, a Shut Up and Dance viszont bizonyára mifelénk is sláger lesz. Az élmezőny egyetlen új belépője a tizediken szereplő Jason Derulo zeneszáma, a Want to Want Me, amellyel a miami énekes a június elején megjelenő negyedik, Everything Is 4 című stúdióalbumát harangozza be. A dal a múlt héten a 11. volt.

Az Egyesült Királyságban két hét után trónfosztott lett a See You Again. A hét közepén még úgy tűnt, Carly Rae Jepsen foglalja el a rangsor élét a készülő, június második felében érkező harmadik, Emotion című stúdiólemezének előhírnökével, az I Really Like You című szerzeménnyel, de a kanadai énekesnő csak a bronzérmes pozícióban debütált. Az első helyet OMI (Omar Samuel Pasley) jamaicai születésű énekes Cheerleader című felvételének Felix Jaehn német lemezlovas-producer által készített remixe szerezte meg, amely 19. hete tanyázik a listán. Hat pozíciót javítva a hetedik az ausztrál Iggy Azalea az amerikai Jennifer Hudsonnal készült Trouble című zeneszáma. A tízes mezőnyben még egy újdonságra lelünk: a tizedik helyen kezdett Alesso svéd lemezlovas-producer a Roy English amerikai énekes-producerrel készült Cool című dallal.

A német rangsort is harmadik hete a See You Again, Wiz Khalifa észak-dakotai születésű rapper és Charlie Puth New Jersey-i énekes slágere uralja.

A See You Again visszatért a magyar Single (track) Top 40 lista csúcsára, második hete vezet. A rangsorban négy új belépő található: Adam Lambert indianapolisi születésű énekes felvétele, a Ghost Town (a júniusban megjelenő The Original High című harmadik stúdióalbumának beharangozója) a 22., az Irie Maffia szerzeménye, az Easy As One Two Three (az idei Sziget Fesztivál himnusza) a 24., a Halott Pénz zeneszáma, az Elkezdeni elölről a 28., a skót Calvin Harris a három amerikai lánytestvér alkotta Haim rockcsapattal készült dala, a Pray to God a 36. pozícióba iratkozott fel. A magyarországi rádióállomások 12. hete 2015 eddigi legnagyobb világslágerét, Mark Ronson és Bruno Mars Uptown Funk! című felvételét játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Alabama Shakes: Sound & Color
Egyesült Királyság – Blur: The Magic Whip
Németország – SpongeBOZZ: Planktonweed Tape
Magyarország – Ossian: Lélekerő

 

A Blur felemás visszatérése

Az Amerikai Egyesült Államokban az Alabama Shakes nyitott az eladási rangsor élén a Sound & Color című második stúdióalbumával, 97 ezer példánnyal. Az alabamai rockegyüttes 2012 áprilisában kiadott első, Boys & Girls című stúdiólemeze a hatodik helyig jutott, az USA-ban eddig 744 ezer példányt értékesítettek belőle. A múlt heti listavezető, a kanadai Shawn Mendes albuma, a Handwritten a 17. pozícióba hátrált, nyolcvanhárom százalékkal csökkent iránta a kereslet, a második héten húszezer példány fogyott el belőle. A TOP 10-ben még egy újdonság szerepel: a harmadik helyre érkezett meg Yelawolf alabamai rapper a Love Story című második stúdiólemezével, 59 ezer példánnyal.

A brit piacon – a várakozásnak megfelelően – a Blur nyolcadik stúdióalbuma, a Hongkongban rögzített anyagból készült The Magic Whip debütált a rangsor csúcsán, ám a vártnál kevesebb, 43 746 példánnyal. Damon Albarn zenekara legutóbb 2003 májusában jelentetett meg stúdiólemezt, a Think Tank címűt. A következő új belépő a 26. pozícióban tanyázik: Charlie Reid és Craig Reid skót egypetéjű ikrek együttese, a The Proclaimers a tizedik, Let’s Hear It for the Dogs című stúdióalbumával.

Németországban SpongeBOZZ német rapper Planktonweed Tape című nagylemeze kezdett az első helyen.

A magyar negyvenes mezőnyben két újdonságra lelünk: Deniz albuma, A nép hangja a 19., az East nagylemeze, a Messze a felhőkkel a 25. pozícióba iratkozott fel. Az East 2012 júniusában, tizennyolc év után állt újra színpadra, a CD a pécsi Kodály Központban tartott koncertből ad ízelítőt.

Puha József, ATEMPO.sk