Heti listafigyelő – 2015/22. hét

Ganxsta Zolee és a Kartel

Az Amerikai Egyesült Államokban ismét filmzenei albumból adták el a legtöbbet. A mozikban május 15-től látható Tökéletes hang című zenés, romantikus vígjáték második részének (Pitch Perfect 2) nagylemeze debütált a lista élén 107 ezer példánnyal.

Az amerikai élmezőnyben további két filmzenei korong tanyázik: a Szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey) albuma 48 ezer példánnyal a harmadik, a Halálos iramban hetedik részének lemeze (Furious 7) 41 ezerrel az ötödik helyen található. Legutóbb 2007 szeptemberében szerepelt három filmzenei korong a TOP 10-ben: a High School Musical 2 az első, a Hannah Montana 2 (Meet Miley Cyrus) a harmadik, a Hajlakk (Hairspray) albuma a negyedik pozícióban tanyázott. A Tökéletes hang első részét 2012 szeptemberében mutatták be, annak az amerikai eladási rangsorban a harmadik helyig jutó nagylemezéből az USA-ban eddig 1,2 milliót értékesítettek.

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Egyesült Királyság – OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix)
Németország – Felix Jaehn featuring Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
Magyarország – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again

 

Újra támad Taylor Swift

Az USA-ban hatodik hete a Halálos iramban hetedik részének fő betétdala, a See You Again a legnagyobb sláger. A Billboard magazin Hot 100 listájának következő két helyén sincs változás: a másodikon Fetty Wap New Jersey-i rapper szerzeménye, a Trap Queen, a harmadikon a kanadai The Weeknd zeneszáma, az Earned It található. Az utóbbi a Szürke ötven árnyalata betétdala. A filmből az angol Ellie Goulding felvétele, a Love Me Like You Do a bronzérmes pozícióig jutott. Az 53. helyre tért vissza Taylor Swift zeneszáma, a Bad Blood, amely novemberben és januárban már szerepelt egy-egy hétig a rangsorban. Ez a pennsylvaniai énekesnő október végén megjelent 1989 című ötödik stúdióalbumának negyedik kislemezdala (a Shake It Off, a Blank Space és a Style után), az új változatában a kaliforniai Kendrick Lamar rappel.

A brit lista csúcsán sincs változás, negyedik hete OMI jamaicai énekes Cheerleader című szerzeményének Felix Jaehn német lemezlovas-producer által készített remixe vezet. Legutóbb Ellie Goulding uralta négy hétig a rangsort februárban és márciusban a Love Me Like You Do című slágerrel. A tízes mezőnyben egy új belépőre lelünk: a negyedik pozícióba érkezett meg Taylor Swift és Kendrick Lamar a Bad Blooddal. A következő új jelzésű felvétel a 12. helyen tanyázik, a Together, Ella Eyre angol énekesnő zeneszáma. Hét pozíciót javítva a tizedik a francia David Guetta tavaly novemberben kiadott Listen című hatodik stúdióalbumának újabb slágere, a Nicki Minaj, Bebe Rexha és Afrojack közreműködésével készült Hey Mama.

Németországban második hete Felix Jaehn a listavezető a Rufus és Chaka Khan 1983-as Ain’t Nobody című örökzöld slágere Jasmine Thompson által énekelt, Ain’t Nobody (Loves Me Better) című változatának remixével. A tizedik helyen kezdett a május 16-án véget ért Deutschland sucht den SuperStar 12. sorozatának győztese, Severino Seeger a Hero of My Heart című dallal.

A magyar Single (track) Top 40 rangsor élére ismét visszatért Wiz Khalifa és Charlie Puth slágere, a See You Again, amely harmadik hete vezet. David Guetta, Nicki Minaj, Bebe Rexha és Afrojack felvétele, a Hey Mama a 18. pozícióba iratkozott fel a mezőny egyetlen újdonságaként. A magyarországi rádióállomások továbbra is, 15. hete Mark Ronson és Bruno Mars Uptown Funk! című zeneszámát sugározzák a leggyakrabban. A magyarok közül Rúzsa Magdolna Április című szerzeménye hallható a legsűrűbben, amely a rádiós lista tizedik helyén található.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Soundtrack: Pitch Perfect 2
Egyesült Királyság – Brandon Flowers: The Desired Effect
Németország – Andreas Gabalier: Mountain Man
Magyarország – Ganxsta Zolee és a Kartel: 20 év – Tribute Album

 

Újdonságdömping Európában

Az amerikai albumeladási lista élmezőnyében a Tökéletes hang című film második részének nagylemeze mellett még egy új belépő szerepel: az Incubus kaliforniai rockzenekar négy dalt tartalmazó Trust Fall (Side A) EP-je a hatodik helyet foglalta el negyvenezer példánnyal. David Guetta albuma, a Listen iránt százkilencvennyolc százalékkal volt nagyobb a kereslet, mint az előző héten annak köszönhetően, hogy a Google Play kilencvenkilenc centért kínálta – 43 ezer példánnyal a harmincadik pozícióból a negyedikbe lépett.

A brit TOP 10-ben négy újdonságra lelünk. Az első helyen 31 077 példánnyal a Las Vegas-i The Killers frontembere, Brandon Flowers második szólólemeze, a The Desired Effect, a másodikon az egykori The Jam, majd a The Style Council együttesekben zenélő, ötvenhét éves Paul Weller angol dalszerző-énekes 12. stúdióalbuma, a Saturns Pattern, a hatodikon az 1981 és 1998 között működött, 2009-ben újjáalakult San Franciscó-i Faith No More hetedik stúdiólemeze, a Sol Invictus (az előző, az Album of the Year 1997 júniusában jelent meg), a nyolcadikon a New York-i Mariah Carey tizennyolc amerikai listavezető slágerét és egy új felvételt, az Infinity címűt tartalmazó válogatáskorongja, a #1 to Infinity nyitott.

A német eladási rangsor tízes mezőnyében hét új belépő tanyázik. A vezető pozícióban Andreas Gabalier osztrák énekes ötödik stúdiólemeze, a Mountain Man, a második helyen a 2010-es Eurovíziós Dalfesztivál győztese, a német Lena negyedik stúdióalbuma, a Crystal Sky, a harmadikon az egykori The Kelly Familyben megismert Michael Patrick Kelly nagylemeze, a Human, a negyediken a Faith No More albuma, a Sol Invictus, az ötödiken az olasz Eros Ramazzotti 13. stúdiólemeze, a Perfetto, a hetediken a hamburgi székhelyű angol–ír VNV Nation zenekar albuma, a Resonance: Music for Orchestra Vol. 1, a tizediken Christina Stürmer osztrák énekesnő karrierösszegző Gestern. Heute. című nagylemeze debütált.

Magyarországon a Ganxsta Zolee és a Kartel a múlt héten az ezüstérmes pozícióba megérkező Tribute Albumából, a 20 év címűből adták el a legtöbbet, amelyen az együttes dalai napjaink népszerű zenekarai, előadói átdolgozásában hallhatók. Eric Clapton karrierösszegző tripla nagylemeze, a Forever Man az ötödik, Paul Weller albuma, a Saturns Pattern a hatodik, a Middlemist Red magyar együttes nagylemeze, a Supersonic Overdrive a 14., a kanadai Leonard Cohen koncertalbuma, a Can’t Forget: A Souvenir of the Grand Tour a 16., a Kamelot floridai metálzenekar 11. stúdiólemeze, a Haven a 23., a Budapest Bár albuma, a Klezmer a harmincadik, a Civil War svéd metálegyüttes nagylemeze, a Gods and Generals, a 37., Kovács Kati slágerválogatása, a Nem leszek a játékszered a 39. helyen kezdett.

Puha József, ATEMPO.sk