Visszatér a magyar népdalokhoz a Balkan Fanatik

Egy kis világzenei kitérő után új albumán visszakanyarodik a magyar népzenéhez a Balkan Fanatik. A zenekar Csókolj meg, babám! című korongja június 19-én jelenik meg.

„Az új nagylemezre kilenc magyar népdal feldolgozása került, és a többségük gyors, életvidám, ska-reggae alapú talpalávaló. Mindössze két lassú népdalt választottunk: az egyik a Tavaszi szél vizet áraszt, ami elcsépeltnek tűnhet, de igyekeztünk sajátos, kicsit britpopos beütésű hangszereléssel újat varázsolni belőle. A másik lassú dal pedig a szomorkás, szerelmes Küldöm levelem, ami szintén egyedi ízt kapott. A Csókolj meg, babám! című nagylemezünkkel nem titkoltan szórakoztatni akarunk. Magyar népzenére épülnek a feldolgozásaink, amelyekkel meg akarjuk táncoltatni az embereket. Ezek a szövegek valaha az egyszerű, vidéki, gazdálkodó emberek mindennapi örömét, bánatát dolgozták fel, ezért önironikusan azt szoktuk mondani, hogy gumicsizmás agrár-popzenében utazunk. A koncerteken a dalok egy részét már játsszuk, és a közönség részéről nagyon pozitív a fogadtatás” – mondta Lepe, a Balkan Fanatik egyik alapítója és zenei agya.

 

Balkan Fanatik - Csókolj meg, babám!

A kilenc új dal egyikét, a Hadd menjen című szerzeményt már bemutattuk portálunkon, de tartogat még meglepetéseket az új lemez. Ezen mutatkozik be hivatalosan az új rapper, MC Mad D, vagyis Madár Tamás is, aki a fellépéseken már teljes értékű tagja a Balkan Fanatiknak. A zenekar népszerűségét jól mutatja, hogy a csapatot sokfelé hívják fellépni nagyvárosoktól apró falvakig, így június végéig Mezőkövesden, Debrecenben, Enesén, Vértesszőlősön, Egerben és Őriszentpéteren koncerteznek.

A fellépések közben a zenekar arra is figyel, hogy jó ügyek mellé álljon. A Zoom Egyesület látássérült, siket, mozgásukban korlátozott, daganatos vagy más testi betegséggel élő és ép gyerekek alkotásaiból rendezett utazó kiállítást az elfogadás jegyében. A rajzokat virtuálisan örökbe lehet fogadni, a befolyt összeget pedig a gyerekek iskolái, egyesületei kapják. A kiállítás júniusban Gyöngyösön, a Mátra Művelődési Központban látható. Mivel a Balkan Fanatik másik alapító tagja, Jorgosz nemcsak zenész, hanem képzőművész is, a nemes cél érdekében ő is felajánlotta egy alkotását a Zoom-Misszió javára.

ATEMPO.sk