Heti listafigyelő – 2015/24. hét

Magyarországon továbbra is, 17. hete az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars világslágere, az Uptown Funk! a rádióállomások leggyakrabban játszott dala. Az USA-ban is hódít még, a lista ötödik helyén található, s ezzel beállította LeAnn Rimes rekordját.

Mark Ronson és Bruno Mars slágere 25. hete tanyázik az amerikai rangsor ötös mezőnyében. Ez eddig csak LeAnn Rimesnak sikerült, a How Do I Live című dala 1997-ben és 1998-ban szerepelt huszonöt hétig az ötös mezőnyben. A zeneszám ráadásul nem is volt listavezető, csak az ezüstérmes pozícióig jutott. A Mississippi állambeli Jacksonban született énekesnő akkor még csak tizenöt éves volt. Az örökranglista második helyén Chubby Checker található, aki 1960 és 1962 között huszonhárom hétig tanyázott az első ötben a The Twisttel. Az örökzöld sláger 1960 szeptemberében egy, 1962 januárjában két hétig uralta az amerikai rangsort.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Egyesült Királyság – Jason Derulo: Want to Want Me
Németország – Felix Jaehn featuring Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
Magyarország – Feder featuring Lyse: Goodbye

 

Kifulladóban a Bad Blood

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján egy hét után máris trónfosztott lett Taylor Swift és Kendrick Lamar felvétele, a Bad Blood. A szerzemény gyors (és gyorsan múló) sikere mögött a nagy hírverést kapó, sztároktól hemzsegő videoklipje áll. A csúcsra a Halálos iramban című mozifilm hetedik részének fő betétdala, Wiz Khalifa észak-dakotai születésű rapper és Charlie Puth New Jersey-i énekes slágere, a See You Again tért vissza, amely hetedik hete vezet.

Az Egyesült Királyságban második hete Jason Derulo uralja a mezőnyt a Want to Want Me című zeneszámmal, amellyel a miami énekes a negyedik, Everything Is 4 című stúdiólemezét harangozta be – az album csak a 16. helyen debütált. A dalok rangsorának élmezőnyében egy új belépő szerepel: az ezüstérmes pozícióban kezdett a holland Natalie La Rose a Jeremih chicagói énekessel készült Somebody című felvétellel, amely az USA-ban a tizedik helyig jutott. A 11. pozícióba iratkozott fel a Lawson angol zenekar a Roads című szerzeménnyel.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német listán ötödik hete Felix Jaehn az első a Rufus és Chaka Khan 1983-as Ain’t Nobody című slágere Jasmine Thompson által énekelt, Ain’t Nobody (Loves Me Better) című változatának remixével. Jason Derulo a Want to Want Me című zeneszámmal már a második helyen található. A 11. pozícióból a negyedikbe lépett Kygo a Parson Jamesszel készült Stole the Show című dallal. A norvég lemezlovas-producer a Conrad Sewell-lel készült Firestone című felvétellel vált ismertté, amelynek a német rangsorban a harmadik hely volt a csúcspozíciója.

A magyar Single (track) Top 40 listán Feder francia lemezlovas-producer és Lyse vette át a vezetést a Goodbye című szerzeménnyel. A következő három helyen a Diaz és Fluor alkotta Wellhello tanyázik: a másodikon az Apuveddmeg, a harmadikon a Halott Pénzzel készült Emlékszem, Sopronban (a VOLT Fesztivál himnusza), a negyediken a Rakpart című slágerrel szerepel. Az Eurovíziós Dalfesztiválon győztes Heroes (az előadó a svéd Måns Zelmerlöw) a 12., a norvég Madcon duó az amerikai Ray Daltonnal készült zeneszáma, a Don’t Worry a 16. pozícióba érkezett meg. Két magyar lemezlovas-producer: Karányi Big John Whitfielddel készült újdonsága, a Hitime a 34., Newik és Lokka Vox felvétele, a Tonight (Into the Waves) a negyvenedik helyen startol.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – A$AP Rocky: At. Long. Last. A$AP
Egyesült Királyság – Florence + the Machine: How Big, How Blue, How Beautiful
Németország – Santiano: Von Liebe, Tod und Freiheit
Magyarország – Republic: Rajzoljunk álmokat!

 

A rapzene újabb diadala

Az USA-ban A$AP Rocky New York-i rapper nyitott az albumeladási rangsor élén az At. Long. Last. A$AP című második stúdiólemezével, 146 ezer példánnyal. (Az első albuma, a 2013-as Long. Live. A$AP is első volt). Idén ez a hatodik rapzenei nagylemez az amerikai lista csúcsán. Korábban Drake (If You’re Reading This It’s Too Late), Big Sean (Dark Sky Paradise), Kendrick Lamar (To Pimp a Butterfly), Wale (The Album About Nothing) és a Halálos iramban hetedik részének (Furious 7) korongja járta meg a vezető pozíciót. A tízes mezőnyben egy másik rapper is rajtol, a harmadik helyen a louisianai Boosie Bedazz (korábbi nevén Lil Boosie) a hatodik, Touch Down 2 Cause Hell című stúdiólemezével, 64 ezer példánnyal. A TOP 10-ben még egy új belépőre lelünk: a keresztényzenét játszó Hillsong United ausztrál együttes az Empires című negyedik stúdióalbumával az ötödik pozíciót foglalta el ötvenezer példánnyal.

A brit élmezőnyben öt újdonság található. Az első helyet 68 788 példánnyal a Florence + the Machine angol zenekar harmadik stúdiólemeze, a How Big, How Blue, How Beautiful, a másodikat a Britain’s Got Talent tavalyi, nyolcadik sorozatának győztese, a Collabro öttagú musicalcsapat második albuma, az Act Two, a harmadikat a The xx angol trióból ismert Jamie xx első stúdiólemeze, az In Colour, a negyediket az 1985 és 2010 között működött, idén újjáalakult manchesteri Simply Red 11. stúdióalbuma, a Big Love (az előző, a Stay 2007 márciusában jelent meg), a nyolcadikat a Slaves angol punkduó első nagylemeze, az Are You Satisfied? szerezte meg.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban a Santiano német együttes harmadik stúdióalbuma, a Von Liebe, Tod und Freiheit az első, a Florence + the Machine nagylemeze, a How Big, How Blue, How Beautiful a harmadik, a német Daniela Alfinito albuma, az Ein bisschen Sterben az ötödik, a Simply Red korongja, a Big Love a hatodik, a Paradise Lost angol metálzenekar 14. stúdiólemeze, a The Plague Within a hetedik, a Helloween német metálegyüttes 15. stúdióalbuma, a My God-Given Right a nyolcadik, a Die Prinzen német zenekar 12. stúdiólemeze, a Familienalbum a kilencedik pozícióban debütált.

Magyarországon visszatért az eladási rangsor élére a Bódi László Cipő nélküli Republic Rajzoljunk álmokat! című korongja. Az Omega a Budapest Parkban május 30-án tartott koncertje hatására az Oratórium – Adventi koncertek című CD+DVD-je a hatodik, az Oratórium című albuma a 21. helyre jött vissza. A Yes angol rockegyüttes tizennégy koncertlemezt tartalmazó díszdoboza, a Progeny: Seven Shows from Seventy-Two a tizedik, a Hillsong United albuma, az Empires a 19., Halász Judit 2004-es nagylemeze, a Zenés mesék – Mesés zenék – Kodály Zoltán: Háry János a 22., A$AP Rocky albuma, az At. Long. Last. A$AP a 32. pozícióban kezdett.

Puha József, aTEMPO.sk