Europa Cantat - Tizenöt településen zajlik majd az idei kórustalálkozó

Europa Cantat

Bővül az idei Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozó helyszíneinek köre: Pécs mellett további tizennégy település adhat otthont a július 24. és augusztus 2. között sorra kerülő fesztivál programjainak.

Móczár Gábor szavai szerint a változtatást az indokolta, hogy számos környékbeli településen mutatkozott igény a rendezvények befogadására és a kórusok fellépésére.

Nagy Csaba, a Baranya megyei közgyűlés fideszes elnöke elmondta: bekapcsolódik az Europa Cantat kórustalálkozóba Pécsvárad, Harkány, Pellérd, Mágocs, Bóly, Kisjakabfalva, Mohács, Szentlőrinc, Paks, Siklós, Szigetvár, Komló, Sellye és Kozármisleny, utóbbi kettőben két-két koncertet is terveznek. Az új rendezvényhelyszínekkel az ott dolgozó zenepedagógusok és tanítványaik sok évtizedes munkáját is el akarják ismerni.

Móczár Gábor szólt arról, hogy a kórustalálkozó előkészületei a végéhez közelednek. A szakmai programokra több mint négyezer embert, köztük énekeseket, karnagyokat, zeneszerzőket várnak. Rajtuk kívül ezerötszáz zenész, továbbá háromszáz protokollvendég is hivatalos a baranyai megyeszékhelyre.

Hozzátette: a kórusok délelőttönként műhelymunkában vesznek részt, délutánonként és esténként nyilvános koncerteket adnak. A közönség százhuszonhat produkciót láthat és hallhat. Ebből tizenhat a Kodály Központban lesz, ahova kedvezményes jegy megvásárlásával lehet belépni, a többi koncerthelyszín előzetes regisztrációt követően, vagy szabad helyek függvényében fogadja az érdeklődőket.

Az ügyvezető kitért rá, hogy a tervezett koncertek mellett július 26-án megrendezik a Pécsi kórusok éjszakája nevű eseményt, amelyen a kórustalálkozó résztvevői a pécsi székesegyháznál hatvan fellépés keretében, különleges megvilágítás közepette mutatkoznak be a városlakóknak és az ide érkező turistáknak.

Móczár Gábor megjegyezte, hogy a fesztiválnak a Kodály Központ előtt szoborral, Pécs tíz pontján pedig az éneklésre emlékeztető köztéri padokkal állítanak maradandó emléket.

Az ügyvezető a kórustalálkozó költségvetéséről elmondta, hogy az eseménysorozat hétszáz millió forintba kerül, ebből több mint háromszáz milliót a kormány és Pécs önkormányzata biztosít. Közölte, hogy a tapasztalatok szerint a fesztivál jó hatással van a helyi gazdaságra, azzal számolnak, hogy a résztvevők a kormányzati és az önkormányzati támogatás dupláját költik el Pécsett.

Nagy Csaba megjegyezte, hogy a szervezőknek párját ritkító programokat sikerült összeállítaniuk, amelyek között nemcsak kórusok koncertjei lesznek, hanem erkélyzenék, nemzetiségek zenéjét, táncát bemutató fellépések is.

Az Europa Cantat Fesztivált 1963-ban rendezték meg először francia és német karnagyok kezdeményezésére a második világháború utáni ellentétek feloldására. Az azóta nemzetközi mozgalommá fejlődött rendezvényt háromévente tartják több ezer énekes részvételével, akik karnagyokkal, karvezetőkkel és zeneszerzőkkel közös műhelymunkában vesznek részt, majd műhelyzáró koncertek keretében mutatják be az együttes munka eredményét.

Pécs egy hónap múlva másodszor adhat otthont a világ egyik leghíresebb kórusfesztiváljának, amelynek 1988-ban első szocialista országbeli városként volt a házigazdája. Szakemberek szerint a rendezés újbóli elnyerése elismerése a magyarországi, azon belül a pécsi kórushagyományoknak, az itt folyó magas színvonalú munkának.

ATEMPO.sk / MTI