Heti listafigyelő – 2015/26. hét

OMI a Cheerleader című slágerével már az USA-ban is hódít, a 11. pozícióból a hetedikbe lépett, és az első számú listavezető-esélyes lett. A jamaicai énekes potenciálját növeli egy érdekes statisztika is: a múltban tíz reggea-dal járta meg az amerikai rangsor élmezőnyét, abból nyolc az első helyig jutott.

Johnny Nash az I Can See Clearly Now-val (1972-ben négy hétig), Eric Clapton az I Shot the Sheriff-fel (1974-ben egy hétig), a UB40 a Red Red Wine-nal (1988-ban egy hétig) és az (I Can’t Help) Falling in Love with You-val (1993-ban hét hétig), Shaggy és Ricardo RikRok Ducent az It Wasn’t Me-vel (2001-ben két hétig), Shaggy és Rayvon az Angellel (2001-ben egy hétig), Sean Paul a Get Busyvel (2003-ban három hétig), valamint a Magic! a Rude-dal (2014-ben hat hétig) vezette az amerikai listát. Ezen kívül az Inner Circle a Bad Boysszal (1993-ban a nyolcadik pozícióig vitte) és a Big Mountain a Baby, I Love Your Way-jel (1994-ben a hatodik helyig jutott) szerepelt a tízes mezőnyben. OMI, azaz Omar Samuel Pasley a Cheerleader című slágerének Felix Jaehn német lemezlovas-producer remixével elsőként a környékünkön tarolt (és tarol továbbra is), a német rangsort egy hétig uralta. A brit lista csúcsán négy hétig trónolt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Egyesült Királyság – Jason Derulo: Want to Want Me
Németország – Felix Jaehn featuring Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
Magyarország – Wellhello x Halott Pénz: Emlékszem, Sopronban (a Volt Fesztivál himnusza)

 

Listavezető a fesztiválhimnusz

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listájának élén egy hét megszakítással kilencedik hete a Halálos iramban című mozifilm hetedik részének (Furious 7) fő betétdala, a See You Again tanyázik.

A brit rangsor csúcsán sincs változás, negyedik hete a miami Jason Derulo vezet a Want to Want Me című szerzeménnyel. A TOP 10-ben egy újdonság található: a negyedik helyen debütált Deorro mexikói származású amerikai lemezlovas-producer a tavalyi, Five Hours című zeneszámának idei, Five More Hours című változatával, amelyben a virginiai Chris Brown énekel. Az amerikai listán az ezüstérmes pozícióig jutott, jelenleg a harmadik Fetty Wap New Jersey-i rapper a Trap Queen című felvétellel, amely a szigetországban négy helyet javítva a nyolcadik.

Németországban hetedik hete Felix Jaehn és Jasmine Thompson az első a Rufus és Chaka Khan 1983-as Ain’t Nobody című slágerének Ain’t Nobody (Loves Me Better) című változatával. A 12. pozícióból az ötödikbe lépett Parra for Cuva német lemezlovas-producer dalainak előadója, Anna Naklab német énekesnő a Reamonn német zenekar 2000-es Supergirl című szerzeményének Alle Farben német lemezlovas-producer és a Younotus német produceri duó közreműködésével készült átdolgozásával. Már a második Kygo norvég lemezlovas-producer a Parson Jamesszel készült Stole the Show című zeneszámmal.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban a Volt Fesztivál himnusza, a Wellhello és a Halott Pénz felvétele, az Emlékszem, Sopronban vette át a vezetést. A mezőnyben csak egy új belépőre lelünk: a 39. helyre érkezett meg az ausztrál Iggy Azalea és az amerikai Jennifer Hudson dala, a Trouble. A magyarországi rádióállomások 19. hete az angol Mark Ronson és a hawaii Bruno Mars Uptown Funk! című slágerét sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Muse: Drones
Egyesült Királyság – Muse: Drones
Németország – KC Rebell: Fata Morgana
Magyarország – Ganxsta Zolee és a Kartel: 20 év – Tribute Album

 

Angol együttesek zenetörténeti rekordja

A Florence + the Machine után a Muse foglalta el az amerikai albumeladási lista élét. Ez az első alkalom a rangsor 1956 óta tartó történetében, hogy angol zenekarok váltják egymást az első helyen. A devoni Muse folyamatosan javuló pozíciókat ért el az USA-ban: az első, 1999-es Showbiz című stúdiólemezét még nem jegyezték a listán, a második, a 2001-es Origin of Symmetry a 161., a harmadik, a 2003-as Absolution a 107., a negyedik, a 2006-os Black Holes and Revelations a kilencedik, az ötödik, a 2009-es The Resistance a harmadik, a hatodik, a 2012-es The 2nd Law a második helyig vitte, a hetedik, a Drones 84 200 példánnyal kezdett a csúcson. Az élmezőnyben további két újdonság szerepel. Az Of Monsters and Men izlandi együttes második stúdióalbuma, a Beneath the Skin 61 ezer példánnyal a harmadik, a The Rolling Stones újra kiadott, felújított, kibővített 1971-es nagylemeze, a Sticky Fingers 36 ezerrel az ötödik pozícióba iratkozott fel.

Az Egyesült Királyságban második hete a Muse albuma a legkelendőbb – a múlt héten 72 863 példánnyal vezetett, most 24 445 példánnyal áll az élen. A hatvanhét éves, bostoni születésű James Taylor dalszerző-énekes 17. stúdiólemeze, a Before This World a negyedik (az előző, a Covers 2008-ban jelent meg), az indianapolisi születésű Adam Lambertnek, a nyolcadik, 2009-es American Idol második helyezettjének harmadik, The Original High című stúdióalbuma a nyolcadik helyen nyitott. A Fleetwood Mac 2002-es slágerválogatás-lemeze, a The Very Best of 160. hete tanyázik a százas rangsorban, a héten a tizedik.

A német piacon KC Rebell török–kurd származású német rapper rajtol a lista csúcsán az ötödik, Fata Morgana című stúdióalbumával. Egy másik német rapper, aki hol Marteria, hol Marsimoto néven szerepel, a Ring der Nebelungen című hetedik stúdiólemezével (ezt Marsimotóként jegyzi) a bronzérmes pozíciót szerezte meg.

Magyarországon megszakítással negyedik hete a Ganxsta Zolee és a Kartel dalainak népszerű zenekarok, zenészek általi átdolgozásait tartalmazó 20 év – Tribute Album című CD a legnépszerűbb. A Muse nagylemeze, a Drones a harmadik, a OneRepublic harmadik stúdióalbuma, a 2013-as Native a coloradói együttes nagy sikerű budapesti koncertje hozadékaként a 18., az Of Monsters and Men korongja, a Beneath the Skin a 21. helyen debütált. A válogatás és mixlemezek eladási rangsorának élére a Volt Fesztivál: 20 dal a Voltról című válogatásalbum érkezett meg. A Strand – Nagyon Zene Fesztivál: 20 dal a 2015-ös Strandról! című válogatáskorong az ezüstérmes pozícióban kezdett.

Puha József, ATEMPO.sk