Heti listafigyelő – 2015/28. hét

A héten – nem kis meglepetésre – Lionel Richie vezeti a brit albumeladási listát a 2003 februárjában megjelent, két CD-ből és egy DVD-ből álló The Definitive Collection című gyűjteményével, 19 896 példánnyal, amely a múlt héten nem szerepelt a százas mezőnyben, kiadásakor is csak a tizedik helyig jutott.

A siker a hatvanhat éves alabamai énekes június 28-án a Glastonbury Festiválon adott koncertje hozadéka, amely után megnőtt a kereslet a munkássága, különösen a szóban forgó válogatása iránt. A fellépés a kritikusok szerint az idei fesztivál egyik legjobbja volt. Lionel Richie korábban két nagylemezzel járta meg a brit rangsor csúcsát, az 1983-as Can’t Slow Down című második szólóalbumával és az 1992-es Back to Front című válogatáskorongjával. Zenekarával, a Commodoresszal nem volt első. A The Definitive Collection című gyűjteményén Commodores-slágerek is hallhatók.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Wiz Khalifa featuring Charlie Puth: See You Again
Egyesült Királyság – Lost Frequencies: Are You with Me
Németország – Cro: Baby (MTV Unplugged)
Magyarország – Wellhello x Halott Pénz: Emlékszem, Sopronban (a Volt Fesztivál himnusza)

 

A briteknél is tarol a klubsláger

A See You Again, a Halálos iramban című mozifilm (Furious 7) fő betétdala egy hét megszakítással 11. hete tanyázik az amerikai rangsor élén, s ezzel a rapslágerek örökranglistáján a második helyre jött fel. Ha a jövő héten sem győzik le, akkor a listavezetés tekintetében két másik szerzeménnyel együtt az amerikai zenetörténet legsikeresebb rapfelvétele lesz. Tizenegy hétig Wiz Khalifa és Charlie Puth mellett Puff Daddy & Faith Evans featuring 112 (I’ll Be Missing You – 1997), tizenkét hétig Eminem (Lose Yourself – 2002, 2003) és a The Black Eyed Peas (Boom Boom Pow – 2009) vezetett. A kilencedik pozícióban debütált Selena Gomez texasi színész-énekesnő A$AP Rocky New York-i rapperrel készült Good for You című újdonsága. A kanadai The Weeknd a Can’t Feel My Face-szel a 12. helyről a hatodikra, Silentó atlantai rapper a Watch Me (Whip / Nae Nae) című bemutatkozó zeneszámával a 11. pozícióból a hetedikbe lépett.

Az Egyesült Királyságban napjaink vezető európai klubslágere, Lost Frequencies belga lemezlovas-producer Are You with Me című dala vette át a vezetést, amelynek eredetije Easton Corbin floridai countryénekes 2012-es All Over the Road című második stúdióalbumán található. Az élmezőnyben két új belépőre lelünk: a harmadik helyen a koszovói albán származású, londoni Rita Ora felvétele, a Poison, a kilencediken a Krept & Konan londoni hiphopduó Jeremih chicagói énekessel készített Freak of the Week című zeneszáma kezdett. A következő újdonság az 57. pozícióban szerepel, Eminem Phenomenal című szerzeménye, a mozikban július 24-től látható Southpaw című filmből.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Németországban nyolc hét után trónfosztott lett Felix Jaehn és Jasmine Thompson slágere, az Ain’t Nobody (Loves Me Better). Cro német rapper iratkozott fel a csúcsra a Bye Bye című MTV Unpluggedos dalával. Lost Frequencies a német piacon már egy másik felvétellel hódít, a Janieck Devy közreműködésével készült Realityvel, amely a második helyre érkezett meg.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort harmadik hete a VOLT Fesztivál himnusza, a Wellhello és a Halott Pénz Emlékszem, Sopronban című zeneszáma uralja. A mezőnyben öt új belépő található: Selena Gomez és A$AP Rocky dala, a Good for You a 24., A nézését meg a járását a Matyi és a Hegedűs előadásában a 26., Bódi Csabitól a 33., az amerikai The X Factor második, 2012-es sorozatának harmadik helyén végző Fifth Harmony öttagú miami lánycsapat felvétele, a Kid Ink Los Angeles-i rapperrel készített Worth It a harmincadik, Jess Glynne slágere, a Hold My Hand a 35. pozíciót foglalta el. A magyarországi rádióállomások változatlanul, 21. hete Mark Ronson és Bruno Mars szerzeményét, az Uptown Funk!-ot sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Breaking Benjamin: Dark Before Dawn
Egyesült Királyság – Lionel Richie: The Definitive Collection
Németország – Amgios: Santiago Blue
Magyarország – Ganxsta Zolee és a Kartel: 20 év gengszter rap – Tribute album

 

Magyarországon is hódít a Lindemann

Az Amerikai Egyesült Államokban a Breaking Benjamin pennsylvaniai rockzenekar ötödik stúdióalbuma, a Dark Before Dawn szerezte meg az első helyet 141 ezer példánnyal. A tízes mezőnyben további négy újdonság szerepel: a második pozícióban 75 ezer példánnyal Tori Kelly kaliforniai dalszerző-énekesnő első stúdiólemeze, az Unbreakable Smile, a harmadikban hatvanezerrel egy másik dalszerző-énekesnő, a texasi Kacey Musgraves ötödik stúdióalbuma, a Pageant Material (az első három független, kis kiadóknál jelent meg), a hatodikban 42 ezerrel Leon Bridges atlantai gospel- és soulénekes első stúdiólemeze, a Coming Home, a tizedikben 24 ezerrel a Tengerparti tini mozi című film második részének (Teen Beach 2) korongja nyitott.

A brit TOP 10-ben egy új belépő található: a tizedik helyet szerezte meg a hatvanhat éves Richard Thompson londoni énekes-gitáros a Still című stúdióalbumával. A jövő heti amerikai rangsor listavezető-várományosa, Meek Mill philadelphiai rapper második stúdiólemeze, a Dreams Worth More Than Money a 13. pozícióban debütált.

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

A német piacon az Amgios német duó korongja, a Santiago Blue kezdett az eladási rangsor élén.

Magyarországon hatodik hete a Ganxsta Zolee és a Kartel dalainak népszerű együttesek, zenészek általi átdolgozásait tartalmazó 20 év gengszter rap – Tribute album című CD a legkelendőbb. A német Till Lindemann (Rammstein) és a svéd Peter Tägtgren (Hypocrisy) duója, a Lindemann nagylemeze, a Skills in Pills a második, a svéd Roxette slágerválogatása, a The Roxbox! – A Collection of Roxette’s Greatest Songs a 24., az Air francia duó az 1999-es cannes-i filmfesztiválon bemutatott Öngyilkos szüzek című filmhez készült, 2000 februárjában kiadott albuma (The Virgin Suicides) a 27., a Luca Turilli’s Rhapsody olasz metálzenekar második stúdiólemeze, a Prometheus – Symphonia Ignis Divinus a 34. helyre iratkozott fel.

Puha József, aTEMPO.sk