Pátkai Rozina ismét amerikai zenei díjat kapott

Harmadszor is megkapta Pátkai Rozina, akit nem is olyan rég Ipolyságon hallhattunk, a független előadókat értékelő rangos amerikai elismerést, az Independent Music Awardsot (IMA). A magyar dzsessz/bossanova énekesnő ezúttal a latin dal kategóriában nyert Ai, Nao (Jaj, nem) című dalával.

A szám Pátkai Rozina Samba Chuva című, nemrég megjelent négyszámos EP-jén található. Az Ai, Nao Tóth Mátyás gitáros szerzeménye, a portugál szöveget Bán Zsófia írta. A felvételen a Pátkai Rozina Quintet játszott, az énekesnő és Tóth Mátyás mellett Pecze Balázs trombitált, Soós Márton nagybőgőzött, Cseh Balázs dobolt, ütőhangszereken közreműködött Dés András.

"Egyetlen dalunk volt készen a tavaly novemberi nevezési határidő idején. Mivel az Ai, Nao a hangszerelése miatt a dzsessz és a bossanova határán van, a latin dal kategóriába adtuk be. A szám egy szakítás történetét meséli el" - mondta Pátkai Rozina.

Az Independent Music Awardsot évente több mint nyolcvan kategóriában ítélik oda. Az IMA-t a Music Resource Group elnevezésű amerikai zenei szervezet alapította 1999-ben, a nemzetközi program élvonalbeli, de független zenészeket, előadókat és munkáikat díjazza. Számos későbbi világsztárra figyeltek fel annak idején az IMA-n. A jelölők között világhírű művészek vannak, hat kontinens több mint hetven országának lemezkiadói tesznek javaslatot. Az IMA zsűrijében idén szerepelt mások mellett Sharon Jones, Suzanne Vega, Amanda Palmer, Melissa Auf der Maur, Weird Al Yankovic, Judy Collins és Arturo Sandoval.

Pátkai Rozina, a hazai dzsessz színtér egyik kiemelkedő énekese 2013-ban a dzsesszdal-kategória közönségdíját kapta meg az IMA-n Vocé e Eu című felvételével, Carlos Lyra és Vinicius de Moraes szerzeményével, tavaly pedig El Hombre Que Yo Ame című számát (George Gershwin The Man I Love című szerzeményének feldolgozását) a legjobb vokális dzsesszdalnak választotta az amerikai zsűri.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

Idén volt másik magyar jelölt is: a Jazzation formáció Beautiful Love című dala az a cappella dalok között jutott a legjobb öt közé.

"Annak idején a Reverb Nation amerikai zenei oldalon keresztül szereztem tudomást az IMA-ről, ott volt lehetőség nevezni a versenyre. A bossanova rétegzene mindenütt, meg kell találni a helyét, a közönségét, és ebben nemcsak a menedzsmenteknek, hanem a zenészeknek is komoly feladatuk van" - fogalmazott Pátkai Rozina.

Az énekes és zenekara Samba Chuva című négyszámos EP-je az eddigiektől eltérő, egyedi hangvételű zenei anyag, portugál és angol nyelvű szerzeményekkel, amelyek producere az amerikai Helik Hadar volt, aki Herbie Hancock hangmérnökeként a világhírű dzsesszzenész két Grammy-díjas albumán dolgozott.

"Úgy néz ki, hogy a mostani díjnak köszönhetően novemberben több fellépésünk lesz New York-i klubokban az IMA szervezésében. Szeretnénk minél több helyre eljutni külföldön oda, ahová ez a zene igazán való, például nagy álmom Brazília" - tette hozzá.

A Samba Chuva valamennyi zenéjét Tóth Mátyás, a Pátkai Rozina Quintet gitárosa szerezte, a Bán Zsófia által írt három portugál szöveg mellett az angol nyelvű Secrets című szám szövegét Pátkai Rozina és testvére, Marcell közösen alkotta.

"A teljes albumot szeptemberben vesszük fel, azon is saját dalok lesznek, és újra Fenyvesi Máté lesz a producer, akivel a 2013-as első anyagomon, a feldolgozásokat tartalmazó Vocé e Eu-n is együtt dolgoztunk. Szeretnénk ősszel Amerikában már az új anyagot bemutatni" - mondta Pátkai Rozina.

Az olasz gyökerekkel is rendelkező Pátkai Rozina klasszikus éneket tanult, és elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar és angol nyelvtanári szakát. Dzsesszéneket először Szolnoki Dórától tanult, majd az ETÜD Jazz Konzervatóriumban Winand Gábortól és Elsa Vallétól. Dzsesszzongorára Nagy János, hangképzésre Bátori Éva és Magyar Hajnal oktatta. Magyar és nemzetközi mesterkurzuson is részt vett.

Tavaly májusban fellépett a New York-i Jazz Festivalon, és bekerült a legjobb öt közé a világ egyik legrangosabb zenei megmérettetésén, a Made in New York Jazz Competition-ön is. Játszott a Pátkai Rozina Trióval, 2012-ben kvintetté bővült a zenekar, ezzel a formációval rögzítette első lemezét is.

aTEMPO.sk / MTI